Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Au pair niet bedoeld als fulltime oppas’

Met het aanscherpen van de regels voor het inzetten van au pairs hopen de ministers Asscher van Sociale Zaken en Teeven van Veiligheid misbruik van de au pair in Nederland te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat au pairs teveel uren werken en te zware taken uit moeten voeren. 'Dat terwijl een au pair is bedoeld voor een culturele uitwisseling en niet voor fulltime oppas', vinden de beleidsmakers. Maar veel Kamerleden zijn het daar niet mee eens.
'Au pair niet bedoeld als fulltime oppas'
Foto: ANP

Nu mogen au pairs nog maximaal 30 uur per week werken. Als het aan Asscher en Teeven ligt, werken au pairs in Nederland voortaan maximaal 20 uur per week en maximaal 4 uur per dag. Ook hebben ze recht op een cursus Nederlands. Asscher en Teeven vinden dat het inhuren van een au pair niet bedoeld is als alternatief voor de reguliere kinderopvang. Zij vinden dat een au pair komt voor een culturele uitwisseling en niet om alleen op te passen. De regels zouden per 1 juli 2015 in moeten gaan.

Betuttelend

In de Kamer wordt niet heel positief op het voorstel gereageerd. De redactie van NU.nl maakte een rondgang langs alle partijen en concludeert daaruit dat een meerderheid tegen de plannen zal stemmen. VVD, CDA, PVV en D66 zijn tegen. Zij vertegenwoordigen 78 van de 150 zetels in de Kamer. De kritiek is vooral dat de nieuwe regels ‘betuttelend’ zijn.

Regelzucht

CDA-Kamerlid Pieter Heerma: ‘Het is onduidelijk welk probleem het kabinet op denkt te moeten lossen, maar kennelijk vonden ze het nodig om nog meer regels te bedenken. Terwijl we met elkaar juist zitten te wachten op minder overheidsbemoeienis.’ Steven van Weyenberg van D66 vindt ook dat er sprake is van een ‘rare regelzucht’. ‘Het kabinet kan het geld beter gebruiken voor het inzetten van een inspecteur voor de regels die er al zijn.’

Het functioneert niet

Maar er is ook steun, bijvoorbeeld van de PvdA en de SP. Sadet Karabulut van de SP: ‘Een au pair moet een verschrikkelijk leuke tijd in Nederland hebben. Het gastgezin krijgt tijdelijk een extra gezinslid, dat ouders ondersteunt in een aantal huishoudelijke taken. In de praktijk blijkt dit niet goed genoeg te functioneren. Goed dat het kabinet daar oog voor heeft en het wil verbeteren.’

Er is al langer een discussie gaande over hoe de inzet van au pairs beter gecontroleerd en uitbuiting voorkomen kan worden. Uit een screening van de IND (de Immigratie- en Naturalisatiedienst) bleek dat een derde van de verantwoordelijke bureaus niet door de screening kwam. Lees meer

1 REACTIE

  1. De Au pair wordt (naar mijn mening) altijd gebruikt als oppas/nanny dus ter vervanging van de regulieren kinderopvang. Voor de regulieren kinderopvang zou deze regeling geweldig zijn want een ouder heeft nu niets meer aan een au pair, die wordt nu immers veel te duur als je maar 4 uur per dag maximaal 20 uur per week gebruik van haar mag maken. Net even gekeken naar wat een au pair krijgt, tussen de 300-340 euro per maand ze werkt maximaal 30 uur per week heeft recht op een (taalstudie) verplichte bijdragen daarvoor 320 per jaar. ze heeft recht op 2 weken vakantie per jaar en 2 vrije dagen per week en die hoeven niet aan een gesloten te zijn. Natuurlijk komt daar in de meeste gevallen de reiskosten bij om de au pair naar Nederland te halen en de kosten van kost en in woning maar persoonlijk vind ik dit soort bedragen toch wel uitbuiting. Wat kost de au pair per uur(buiten kost en inwoning) 30 uur x4,4,5(week) =135 uur per maand deel je nu 3,20 uur door 135 uur dan kom je op een uurloon van 2,37. Dit is wel een heel laag uurloon als je dan ook nog eens berekend dat de meeste gezinnen die een au pair hebben meerdere kinderen hebben dan is dit wel een heel goedkope oplossing voor de werkende ouder. Wil je iets voor de kinderopvang doen dan is deze regeling natuurlijk heel leuk wil je iets voor de au pair doen zorg dan dat ze een normaal loon krijgt. Minder uren mogen werken zal waarschijnlijk alleen betekenen dat ze nog minder geld zullen krijgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.