Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Asscher wil recht doen aan SER-advies

Minister Asscher wil recht doen aan het SER-advies over de kinderopvang en de adviezen voor middel- en lange termijn proberen naar voren te halen. Dit schrijft hij aan de Tweede Kamer.
Lodewijk Asscher
Foto: Ministerie Sociale Zaken

In antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Keklik Yücel (PvdA) noemt Lodewijk Asscher het SER-advies over kinderopvang zeer compleet. Hij gaat het advies zorgvuldig bestuderen, want het vereist een een zorgvuldige reactie vanuit het kabinet, aldus de minister. Hij verwacht voor de zomer een reactie te geven waarin hij in ieder geval aandacht besteed aan wat er in deze kabinetsperiode haalbaar is. Asscher zal in zijn reactie ook  ingaan op de verschillende doelen die de kinderopvang dient;  zowel het bevorderen van de arbeidsparticipatie als het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen.

Adviezen
De Sociaal Economische Raad (SER) adviseert de minister meer te investeren in kinderopvang. Als het aan de SER ligt, wordt er de komende periode meer geïnvesteerd in voorzieningen voor jonge kinderen. Allereerst in stimuleringsprogramma’s zoals VVE, maar ook in een betere toegankelijkheid van de voorzieningen, een aanbod voor alle kinderen, minder versnippering van het aanbod, betere beroepsopleiding en continue professionalisering van beroepskrachten.

Betaalbaarheid
Kamerlid Yücel heeft gevraagd of Asscher bereid is om ervoor te zorgen dat het deel van het advies dat gaat over de middellange en lange termijn niet in een la verdwijnt. Ze wil dat die adviezen op de agenda worden gezet van een volgend kabinet. Ook vraagt ze of Asscher bereid is voorstellen die naar voren gehaald kunnen worden alvast op te pakken. Zoals het onderzoek naar de betaalbaarheid van de kinderopvang en het onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen onder de 2 jaar.

Lange termijn
De minister reageert positief op haar vragen: ‘Ja, ik zal kijken hoe ik recht kan doen aan het advies van de SER op de middellange en lange termijn. Ook kijk ik of bepaalde aanbevelingen voor de midden en lange termijn naar voren kunnen worden gehaald. Ik zal hier in de kabinetsreactie op terugkomen.’

SER-adviesEind januari bracht de SER het advies uit om meer te investeren in kinderopvang en peuters een aanbod van 16 uur per week te geven. Asscher noemde dit advies in een eerdere reactie ’toekomstmuziek’.
Lees verder >>

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.