Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Asscher wil kinderopvangondernemers geen winst ontnemen

Minister Asscher is geen voorstander van het terug laten vloeien van de winst van kinderopvangorganisaties naar de kinderopvangsector. Dit was een voorstel van GroenLinks en vakbond FNV. Maar volgens minister Asscher is er bij veruit de meeste ondernemers geen sprake van een grote winst en mag er best een boterham verdiend worden aan kinderopvang. 'Het beeld van grote winsten herken ik niet. De kinderopvang heeft bij uitstek de economische crisis gevoeld.'
Asscher wil kinderopvangondernemers geen winst ontnemen
Foto: ANP

Het leek er bij het Algemeen Overleg Kinderopvang in de Tweede Kamer op alsof de perikelen rondom het faillissement van Estro het beeld dat sommige politici hebben van de kinderopvangbranche in negatieve zin heeft beïnvloed. Dat bleek niet alleen uit het voorstel over het terug laten vloeien van 80 procent van de winst, maar ook uit een voorstel van PvdA-Kamerlid Keklik Yücel over het instellen van de Wet Normering Topinkomens (WNT). Alle Kamerleden noemden de zaak Estro een absoluut dieptepunt voor de branche. Minister Asscher noemde de zaak Estro ‘een treurig geval’.

Minister Asscher keurt het uitkeren van een bonus aan topbestuurders, vlak voor een faillissement, af. Hij noemt dit ‘laakbaar’ als dit het geval is geweest bij Estro. Asscher verwijst naar de mogelijkheden om de onrechtmatig uitgekeerde bonussen terug te vorderen via de rechter. Lees meer

Bonussen

Yücel stelde tijdens het Algemeen Overleg voor om de Wet Normering Topinkomens (ook wel de Balkenendenorm genoemd) voor de kinderopvangbranche in te stellen. Daarmee hoopt ze te voorkomen dat bestuurders zichzelf verrijken en hoge bonussen aan zichzelf uitkeren. Bij een kritische vraag bleek dat Yücel niet weet of er ook echt sprake is van topinkomens binnen de kinderopvangbranche. Volgens gegevens van de Brancheorganisatie Kinderopvang zou het gaan om ‘een paar organisaties’. Minister Asscher liet zijn beantwoording in het midden of hij de WNT iets vindt voor de kinderopvangbranche.

Sprinkhaankapitalisten

Verder ging het debat over durfkapitalisten, door SP Kamerlid Tjitske Siderius steevast aangeduid als ‘sprinkhaankapitalisten’. Asscher gaf in een eerdere reactie al aan dat hij geen reden ziet om private investeerders helemaal uit de kinderopvang te weren. Als het aan Siderius ligt wordt de privatisering van de kinderopvang teruggedraaid en hebben alleen kinderopvangorganisaties zonder winstoogmerk recht op overheidsgeld. Asscher zegt dat investeerders, durfkapitalisten of niet, ook in positieve zin hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de sector. Hij denkt dat de branche tegenwoordig minder interessant is voor durfkapitalisten, maar ziet geen reden om ze helemaal te verbieden.

Ouderovernames

Een voorstel van CDA-Kamerlid Pieter Heerma kon op goedkeuring van minister Asscher rekenen. Heerma is enthousiast over ouders die steeds vaker kinderopvanglocaties overnemen. ‘Een positief voorbeeld van participatie en ouderbetrokkenheid.’ Heerma zou graag zien dat deze ouders ondersteund worden, zowel adviserend als financieel. Dat laatste ziet minister Asscher niet zitten, want andere ondernemers worden immers ook niet gesteund. Wel wil Asscher ouders die een locatie overnemen vanaf begin volgend jaar ondersteunen met informatie.

Jojo-beleid

Hoewel Kamerleden klaagden over een jojo-beleid, vindt minister Asscher dat er van alles gebeurt om de kinderopvangbranche volwassen te laten worden. Hij refereerde aan de harmonisatie, het gelijktrekken van kwaliteitseisen van peuterspeelzaalwerk en kinderdagverblijven en de plannen voor een beter toezicht, waardoor ondernemers zich beter kunnen onderscheiden met kwaliteit en de investeringen in kwaliteit, onder andere via Bureau Kwaliteit Kinderopvang.

Lichtpuntjes

‘De jaren zijn zwaar geweest voor de ouders en de sector, maar ik zie lichtpuntjes’, zegt de minister. Hij prees de veerkracht van ondernemers: ‘Kinderopvangorganisaties zoeken samenwerking met onderwijs en peuterspeelzaalwerk en bieden ouders meer en meer flexibiliteit. Ik zie knap ondernemerschap en daar ben ik blij mee. Toegankelijke kinderopvang is immers essentieel voor ouders om werk en zorg voor kinderen te kunnen combineren.’

Het aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat, is in het tweede kwartaal van 2014 heel licht gestegen met duizend kinderen ten opzichte van het eerste kwartaal. Maar de kinderen komen gemiddeld gezien helaas wel minder uren. Lees meer

Minister Asscher gaat in een tweede termijn verder met het Algemeen Overleg kinderopvang

4 REACTIES

 1. Ik las in een recentelijk artikel dat het de FNV niet te doen is om de kleine private ondernemingen. Daar legt men ook de focus niet op.
  Aldus het artikel doelt de FNV met name op grote organisaties. Veelal welke onderdeel uit maken van investeringsmaatschappijen waarvan bekend is dat de hoofdreden ‘geld’ betreft.

 2. Lees alle reacties
 3. FNV denkt dat er overal grote winsten zijn. Iedereen wordt over één kam geschoren en het beeld van de kinderopvang(ondernemers) geschaad.
  Niet alle private ondernemers gaan voor het grote geld.
  Het probleem zit denk ik meer in de ‘grote organisaties’ waarbij de kinderen ‘broodjes’ zijn, medewerker nummers en waar een zware managementtop zit. Te veel afstand tussen ouders/kinderen en de organisatie.

 4. Briljant! Gaat de discussie over begrenzen van topinkomens en afromen van winsten kinderopvangorganisatie. HALLOOOOOO in welke wereld leven jullie!!!!
  De kinderopvang is in 2 jaar tijd met dan 1 op de 4 kinderen kwijt geraakt, 10 duizenden medewerkers zijn op straat gezet en er gaan nog steeds bedrijven failliet. Al meer dan 2 jaar worden wij hard geraakt door de bezuinigingen. Waar is de discussie over het kind en dat al die kinderen geen gebruik meer maken van de ontwikkelkansen op de kinderopvang.
  Zo wordt er weer niet over het echte probleem gesproken.

 5. Ik had niet anders verwacht van deze minister. Het zou een stuk eerlijker zijn als hij er niet omheen zou draaien en gewoon zou zeggen, ‘het interesseert me totaal niet niet wat er in de kinderopvang gebeurt en reeds gebeurd is’.
  Deze minister heeft eerder een vraag over laakbaar handelen van Estro en Curator Jongepier afgedaan met de mededeling, ‘we hebben Smallsteps en de Curator gebeld en beiden hebben mij verzekerd dat er niets aan de hand is’, dit is hetzelfde als een dief vragen of hij schuldig is.
  Mijn vertrouwen in de Nederlands rechtsstaat zakt helaas al verder weg.
  Voormalig werknemer van Estro,
  Margriet 55 jaar en vervangen door een jonger exemplaar

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.