Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Asscher: Je bent al snel een ontaarde moeder

'Als je nu op een feestje zegt dat je als vrouw fulltime werkt, word je nog net niet met pek en veren de zaal uit gestuurd. In Nederland is een geheime code dat vrouwen drie dagen werken. Als je meer dan drie dagen werkt, ben je al snel een ontaarde moeder.' Dit zegt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in een interview met de Telegraaf.
Asscher: Je bent al snel een ontaarde moeder
Foto: ANP Photo

De minister heeft zich verbaasd over een aantal kritische reactie van werkgevers op het zorgverlof voor vaders. Dat werd onlangs uitgebreid met drie dagen onbetaald zorgverlof bovenop de twee bestaande dagen kraamverlof. Niet alle werkgevers vonden dit een goede ontwikkeling. Dat terwijl de drie extra dagen voor rekening komen van de werknemer zelf.

Combinatie werk en gezin

‘De woede waarmee gereageerd wordt, geeft ook maar weer aan dat we deze discussie moeten voeren met z’n allen’, zegt Asscher. De minister vindt dat bedrijven ook belang hebben bij een goede combinatie van werk en arbeid van werknemers. Als mensen zich gewaardeerd voelen door hun werkgever, zijn ze veel gemotiveerder, minder overspannen en gestrest.

Kinderopvang betaalbaarder

Minister Asscher wil dat het voor moeders aantrekkelijk wordt gemaakt om fulltime te blijven werken. Onder andere doordat de schooltijden beter aansluiten en alle vijf de schooldagen even lang zijn. Natuurlijk noemt de minister ook het belang van toegankelijke kinderopvang. Asscher zegt in de Telegraaf: ‘Volgend jaar gaan we 100 miljoen extra investeren in de kinderopvang. We willen dat de kinderopvang betaalbaarder wordt.’

Cultuuromslag

Asscher maakt zich zorgen over het hoge percentage vrouwen dat financieel afhankelijk is van hun partner (48 procent). Hij pleit voor een cultuuromslag waarin het gewoon is om af en toe te zeggen: ‘Ik ga naar huis voor m’n kinderen’. de minister maakt een vergelijking met Frankrijk waar het vrij normaal is dat vaders en moeders allebei fulltime werken. ‘Ik begrijp dat iemand het eerste jaar veel bij het kind wil zijn, maar waarom zou je niet weer voltijds gaan werken als de kinderen groter zijn?’

2 REACTIES

  1. Moet je de reacties eens horen als je zegt dat je liever thuis wilt blijven om voor je kinderen te zorgen… die zijn net zo erg, hoor.
    En wie doet je huishouden als je fulltime aan de slag gaat? De huishoudster? Net als de opvang van je kinderen, moet die ook betaald worden….
    Salarissen van vrouwen zijn vaak nog niet gelijk aan die van mannen…
    Misschien dat ze daar dan eerst iets aan kunnen doen. Het moet wel financieel aantrekkelijk zijn om (meer) te (gaan) werken. En dat is het nu niet.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.