Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arbeidsdeelname ouders met jonge kinderen daalt

Ouders met jonge kinderen zijn minder gaan werken, zo blijkt uit kwartaalcijfers van 2013 vergeleken met 2012. De arbeidsparticipatie van moeders met een kind tussen de 0 en 12 jaar daalde van 71,5 naar 70,4 procent. Die van vaders met jonge kinderen daalde van 93,2 naar 91,2 procent. Dit staat in een brief van minister Lodewijk Asscher.
Arbeidsdeelname ouders met jonge kinderen daalt
Foto: ANP Photo

De cijfers worden gepresenteerd nadat onlangs bekend werd dat er tien procent minder gebruik is gemaakt van kinderopvang in het eerste kwartaal van 2013. De cijfers van de arbeidsparticipatie waren toen nog niet bekend. De cijfers lijken een verband met elkaar te hebben, gezien de grote bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag in 2012 en 2013. Volgens het Financieel Dagblad geeft Asscher echter ‘nog geen verklaring voor de terugval’.

Moeders

De grootste daling op de arbeidsmarkt is te zien bij alleenstaande moeders. Die daalde van 63 procent naar 60,9 procent. Als je kijkt naar leeftijdscategorieën daalde de arbeidsdeelname van vrouwen tussen de 25 en 35 jaar het snelst, maar over het algemeen zijn alle vrouwen in 2013 minder gaan werken.

Vaders

Ook bij mannen is de afname van arbeidsparticipatie het grootst in de leeftijdscategorie 25-35 jaar, van 85,3 naar 82,9 procent. Ook vaders gingen minder werken: van 93,2 procent in 2012 naar 91,2 procent in het eerste kwartaal van 2013. Opvallend is verder dat vrouwen met jonge kinderen minder zijn gaan werken. Het aantal jonge moeders met een baan van minder dan 23 procent steeg, terwijl het aantal moeders met een baan van meer dan 24 uur daalde.

Kamer verbaasd

Het CDA is verbaasd dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken cijfers naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over het dalend aantal ouders met jonge kinderen dat werkt, zonder te reppen over de bezuinigingen op de kinderopvang. Ook D66 is kritisch. ‘In diverse debatten is breed door de Tweede Kamer gewaarschuwd voor het effect dat de bezuiniging op de kinderopvang zouden hebben op de arbeidparticipatie van jonge ouders’, zegt Pieter Heerma. ‘Asscher rept hier vreemd genoeg echter met geen woord over.’

Forse klap

Kamerlid Steven van Weyenberg van D66 zegt dat het geringer aantal werkende ouders weliswaar deels te verklaren is door de economische crisis, maar  de klap bij jonge ouders is wel heel fors. Deze groep wordt veel zwaarder getroffen’. Volgens Linda Voortman van GroenLinks spreekt het kabinet mooie woorden over de arbeidsparticipatie van vrouwen, maar juist onder alleenstaande moeders loopt de arbeidsparticipatie extra terug. ‘Dat komt door de bezuinigingen van het kabinet op de kinderopvang. Mensen houden hun kinderen thuis en kunnen dan niet werken.’

Meevaller investeren in kinderopvang
De oppositie in de Kamer heeft eerder geprobeerd de bezuinigingen op de kinderopvang voor een bedrag van 100 miljoen euro terug te draaien. Dat zou betaald kunnen worden uit meevallers die de schatkist heeft doordat minder ouders gebruik maken van de voorziening. Een motie hierover kreeg echter onvoldoende steun.

Download hier de brief van Lodewijk Asscher

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.