Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AO: Meer duidelijkheid over vastegezichtenregel

Besluitvorming over het vaste gezichtencriterium komt er nog vóór 1 september 2019, er komt een integrale visie op kinderopvang en meer transparantie over private equity. Dat en meer werd besproken tijdens het Algemeen Overleg Kinderopvang in de Tweede Kamer.
ANP

Dat er veel speelt in de kinderopvangsector, werd nogmaals duidelijk tijdens het Algemeen Overleg (AO) Kinderopvang in de Tweede Kamer, op donderdag 20 juni. Daar werd meteen duidelijk dat ook politiek Den Haag bewust is geworden van de enorme personeelstekorten in de sector, meldt Brancheorganisatie Kinderopvang.

Branchepartijen

In de verzamelbrief die de branchepartijen voorafgaand aan het AO naar de Leden van de vaste Kamercommissie van SZW stuurden, werd onder meer de langlopende behandeling van het vaste gezichtencriterium aangekaart: ‘Wij wijzen u erop dat de gesprekken over het VGC en daarmee samenhangend de 3-uursregeling, nu al lopen sinds de zomer van 2017, dus bijna twee jaar. Juist het VGC is onder de houders een groot struikelblok bij de implementatie van de IKK maatregelen en zorgt voor veel frustratie. In eerdere brieven en gesprekken hebben wij al aangegeven dat het correct uitvoeren van het vaste gezichtencriterium vrijwel onmogelijk is. Niet alleen als er sprake is onvoorziene omstandigheden (bijvoorbeeld plotselinge ziekte), maar óók bij voorziene omstandigheden (bijvoorbeeld verlof, scholing). Wij willen er dan ook met klem bij de staatssecretaris op aandringen nu echt snel duidelijkheid te verschaffen over de alternatieve oplossingen voor het toezicht op de uitvoering van deze maatregel.’ De staatssecretaris heeft toegezegd besluitvorming over het vaste gezichtencriterium te bespoedigen (vóór 1 september), maar geeft geen garantie op een oplossing. Zij zal wel de Kamer informeren.

Integrale visie

Rens Raemakers (D66) pleitte voor een integrale visie op kinderopvang. ‘De vele brieven uit de branche geven aan dat er onrust is in de sector. Verschillen in analyses en waarnemingen tussen de sector en de staatssecretaris worden hierin duidelijk. Het monitoren en vinger aan de pols houden duurt nu te lang. Er is behoefte aan een integrale visie.’ Van Ark is van plan na de zomer een integrale visie op kinderopvang te formuleren. Daarbij betrekt zij het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) naar de kinderopvangtoeslag en deeltijdcultuur.

Private equity

Verder brengt de staatssecretaris de controlesystemen in kaart voor maximale transparantie voor ouders als het gaat om private equity. Daarbij staan de vragen centraal: Wat is er voor ouders al bekend? Waar kunnen ze informatie vinden over de type organisaties en welke informatie is nog meer nodig? Voor de nieuwe begroting wil Van Ark ook kijken naar de medewerkerstevredenheid en de investeringen in private equity.

Kinderopvangtarief 2020

Verwijzend naar de IKK Monitor 2019 werd er gesproken over de maximum te vergoeden uurtarieven. Budgettair is er geen ruimte om aanpassingen te doen aan de maximaal te vergoeden uurtarieven voor 2020, liet Van Ark weten. Wel gaat de staatssecretaris de Kamer elk kwartaal informeren over de uurtarieven.

Gastouderopvang

Binnen de komende Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang zal een aparte benadering worden voorgesteld voor de gastouderopvang, om hopelijk meer gegevens te verzamelen over deze tak binnen de kinderopvangsector. Van Ark informeert de Kamer hierover.

Clusteren bso-locaties

De staatssecretaris gaat in gesprek met de sector over gezonde kinderopvang en het stimuleren van bewegen. De branchepartijen hebben een brief gezonden aan GGD GHOR en de VNG met de oproep om te komen tot een werkbare, landelijke oplossing wat betreft incidenteel clusteren van bso-locaties, maar kregen de afgelopen twee jaar geen reactie. Van Ark belooft contact op te nemen met GGD GHOR.

Bekijk de ongecorrigeerde samenvatting van het AO >>

De uurtarieven van 65 procent van het dagopvangaanbod en 87 procent van het buitenschoolse opvangaanbod liggen hoger dan het maximum kinderopvangtoeslagtarief van de overheid. Dit betekent dat ouders steeds vaker extra bijbetalen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.