Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Amsterdams model een goede inzet voor andere gemeenten’

De 170 miljoen euro extra zodat peuters met een taalachterstand 16 uur naar een voorschoolse voorziening kunnen is een mooie eerste stap. Voor een vervolgstap zouden Nederlandse gemeenten een voorbeeld kunnen nemen aan Amsterdam, vindt de Brancheorganisatie Kinderopvang. Daar komt vanaf 2018 één peutervoorziening waar alle peuters minimaal 15 uur per week terecht kunnen.
Foto: Fotolia

Dit zegt Magda Heijtel, bestuurslid van de Brancheorganisatie op de eigen BK-website. ‘Wij gaan echt voor de tweede stap, namelijk dat alle peuters terecht kunnen in een geïntegreerde kindvoorziening.’

Eén peutervoorziening

In Amsterdam is ervoor gekozen om vanaf 2018 een standaard ontwikkelaanbod van 15 uur per week te realiseren. Zij kunnen hiervoor op alle peuterlocaties (voormalige peuterspeelzalen en kinderdagverblijven) terecht. Ouders betalen een inkomensafhankelijke bijdrage. De tarieven zijn gelijk voor zowel ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen als voor ouders die de gemeentelijke toeslag ontvangen. Als een peutervoorziening aan de voorwaarden van voorschoolse educatie voldoet, krijgt deze nog een aanvullende kwaliteitssubsidie.

Integratie

De gemeente Amsterdam hoopt dat peuters door deze eenduidige aanpak beter met elkaar gaan integreren. Doordat peutergroepen beter mengen, is er de hoop dat deze gemengde groepen ook doorstromen naar de basisschool. Peutervoorzieningen zijn namelijk gekoppeld aan basisscholen in de stad. Niet iedereen in Amsterdam is van de integratie overtuigd. Nu zijn voorscholen nog gratis voor kinderen. Welzijnsorganisaties zijn bang dat de kleine bijdrage die ouders straks moeten gaan betalen een drempel is voor sommige gezinnen en dat een hele groep daardoor buiten beeld raakt.

Gemeenteraadsverkiezingen

Brancheorganisatie Kinderopvang ziet ‘het Amsterdamse model’ echter als een grote stap vooruit. ‘Dit kan wellicht een goede inzet zijn voor collega organisaties van ons elders in het land, aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen’ , zegt Magda Heijtel.


De vier regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn eruit. In het regeerakkoord is te lezen dat zij de komende jaren in totaal 420 miljoen euro extra investeren in vroeg- en voorschoolse educatie en in de kinderopvang. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.