Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam overweegt aangifte tegen houder

Normaal gesproken kan een eigenaar van een kindcentrum niet strafrechtelijk worden vervolgd na een overtreding. De gemeente Amsterdam overweegt hierop een uitzondering te maken met een aangifte tegen de eigenaresse van kinderdagverblijf 24/7.
Amsterdam overweegt aangifte tegen houder
Foto: Free Images

Het kinderdagverblijf in Amsterdam-West kwam onlangs flink in opspraak en de inspectie sprak van een ‘zorgelijke situatie’. Nu het inspectierapport openbaar is, zijn de feiten nog erger dan in eerste instantie naar buiten kwam.

Vijftig kinderen

Op het kinderdagverblijf werden vijftig kinderen opgevangen, terwijl er maar plek was voor twaalf kinderen. Dit meldt de lokale TV-zender AT5. Om voor de inspectie te verdoezelen dat er zoveel meer kinderen werden opgevangen, werden groepjes kinderen weggesluisd naar andere adressen of naar een speeltuin in de buurt.

Baby’s op de grond

Advocaat Richard Korver (bekend van het bijstaan van ouders in de Amsterdamse zedenzaak) reageert geschrokken op AT5: ‘Ik las dat er baby’s op de grond lagen en dat er kleuters aan het rennen waren met potloden in hun mond.’ Gjalt Jellesma van oudervereniging BOinK zegt dat alle voorwaarden op dit kinderdagverblijf aanwezig waren om het helemaal mis te laten gaan.

Emotionele verwaarlozing

Normaal gesproken kan een kinderopvanghouder niet strafrechtelijk vervolgd worden. Toch ziet advocaat Korver wel ruimte om in dit geval aangifte te doen. ‘Er is valsheid in geschrifte gepleegd en er is mogelijk sprake van emotionele verwaarlozing van kinderen. Ik verwacht dat de GGD aangifte gaat doen.’ Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat er inderdaad wordt onderzocht of de werkwijze van de eigenaresse aanleiding geeft om strafrechtelijke stappen te ondernemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.