Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam maakt werk van transparante kinderopvang

Amsterdamse

Met de Kwaliteitswijzer Kinderopvang wil Amsterdam laten zien dat het werk maakt van transparante en kwalitatief goede kinderopvang. Ouders kunnen in de Kwaliteitswijzer ruim 400 kinderdagverblijven met elkaar vergelijken. Te lezen is hoe een locatie scoort op minimale en aanvullende wettelijke eisen.

Na de zedenzaak en de adviezen van de commissie Gunning heeft Amsterdam besloten niet langer genoegen te nemen met kinderdagverblijven die slechts voldoen aan minimale wettelijke eisen. De stad stelde aanvullende kwaliteitseisen op, zoals het vierogenprincipe en informatie over het personeelsverloop op een locatie. Het gaat in totaal om dertien aanvullende criteria.

Zelf invullen
De Kwaliteitswijzer laat ook zien of een kinderdagverblijf in een handhavingstraject zit. Basisgegevens van een locatie en het inspectierapport zijn direct beschikbaar. Informatie over de aanvullende kwaliteitseisen moet door de houders zelf worden ingevuld. Inmiddels heeft 60 procent van hen dit gedaan, maar de gemeente streeft naar 100 procent voor eind november.

Controle GGD en ouders
Of de informatie in de Kwaliteitswijzer wel naar waarheid is ingevuld, wordt gecontroleerd door de GGD tijdens de reguliere inspectie. Voldoet een locatie niet aan wat er in de Kwaliteitswijzer wordt beloofd, dan maakt de GGD hiervan een aantekening in het inspectierapport. Ook ouders en oudercommissies worden uitgenodigd om informatie te controleren en verschillen aan te kaarten bij de leiding van het kinderdagverblijf.

Bron: Brancheorganisatie Kinderopvang
AN Photo, Ed Oudenaarden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.