Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Amsterdam heeft eigen actieplan kinderopvang

Met een eigen actieplan wil de gemeente Amsterdam aan een oplossing werken voor het toenemende personeelstekort in de kinderopvang. De gemeente heeft, samen met de Amsterdamse kinderopvangbranche en opleidingen, nagedacht over oplossingen voor de korte én lange termijn.
private equity
ANP Foto

Nadat ondernemers in de kinderopvang hun zorgen uitten over het toenemende personeelstekort, besloot gemeente Amsterdam mee te denken met een oplossing en kwam in september 2017 met een actieplan. ‘De gemeente deelt deze zorg, omdat we daarmee het risico lopen dat kinderen ongewenst thuis zitten en minder goed worden voorbereid op de basisschool’, stelt de gemeente in het actieplan. Het speelt in op de discussie die ook deze week weer woedt: Hoe gaan ondernemers straks voldoen aan de nieuwe beroepskracht-kindratio voor baby’s en hoe maken we het beroep van pedagogisch medewerker aantrekkelijker?

Verwachtingen

In het plan worden de volgende verwachtingen voor Amsterdam geschetst:

  • Binnen een jaar wordt voor de buitenschoolse opvang (bso) een tekort verwacht van 300 personen (autonome marktontwikkeling).
  • Voor babygroepen wordt een tekort van 200 personen verwacht als gevolg van een aanscherping van de beroepskracht-kind-ratio in de wet kinderopvang.
  • Per kindercentrum moet op jaarbasis 50 uur een hbo’er (pedagogisch medewerker) worden aangesteld plus nog eens 10 uur per fte als gevolg van nieuwe kwaliteitseisen in de wet kinderopvang.
  • Amsterdam herbergt 837 kindercentra (kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, en bso). Dit zou betekenen dat er meteen al minimaal voor 24 fte hbo’ers moeten worden gevonden (gezien type medewerker x 2).
  • Daarnaast zal een nog onbekend aantal hbo’ers nodig zijn op basis van het aantal ingezette fte in de sector. Naar verwachting minimaal een verdubbeling.
  • Voor de peutergroepen waarin voorschoolse educatie wordt aangeboden geldt dat het erg moeilijk is om volledig gekwalificeerd personeel te vinden. Door aanscherpingen in de wettelijke kwaliteitseisen voor voorschoolse educatie per 2018 wordt het belang van gekwalificeerd personeel nog groter.
  • De ontwikkelingen m.b.t. de peutergroepen als gevolg van de harmonisatie peuterspeelzalen – kinderopvang zijn nog ongewis voor wat betreft de kwantitatieve effecten.

Actiepunten

De gemeente komt met maatregelen op de korte, middellang en lange termijn, die leiden tot een stabiele kinderopvangmarkt en tot een oplossing van de huidige personeelstekorten:

  • Korte termijn (0-1 jaar): op de korte termijn moet zo snel mogelijk geprobeerd worden mensen te benaderen, die beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. ‘Bij deze groep moet worden onderzocht of ze belangstelling hebben voor werk in de sector en of ze er geschikt voor zijn (dan wel gemaakt kunnen worden). Per kandidaat moet worden bekeken welke mogelijkheden beschikbaar zijn voor bij- of omscholing.’
  • Middellange termijn (1-4 jaar): voor de middellange termijn worden de reguliere opleidingen op mbo- en hbo-niveau aangespoord. Aan hen de taak om de opleidingen die voorbereiden op werk in de kinderopvang aantrekkelijker te maken, het imago op te schroeven en aantrekkelijkere functies te creëren, zoals combinaties tussen onderwijs en kinderopvang (onderwijsassistent/bso-medewerker en onderwijsassistent/pm’er in de voorschool).
  • Lange termijn (>4 jaar): voor deze termijn moet ‘veel en langdurig’ werk verricht worden. ‘In het factsheet arbeidsmarkt, 13 maart 2017, van het UWV is te zien dat het aantal vaste contracten in de kinderopvangsector relatief laag is. Dit is een gevolg van het instabiele beleid. Juist het kunnen bieden van vaste contracten geeft mensen zekerheid en maakt het werken in de sector aantrekkelijker. Naast het verbeteren van het imago en de stabiliteit in de sector zal ook een slag moeten worden gemaakt in het salaris en de arbeidsvoorwaarden. En specifiek voor de Amsterdamse situatie is het van belang dat er een goede balans is in de stad zodat er meer mensen die in de kinderopvang werken het zich kunnen veroorloven om in Amsterdam te gaan wonen (en werken).’

2 REACTIES

  1. Weet je, ik wil zo graag in een restaurant werken, maar niet rond etenstijd….

    Weet je hoe goed je werken in de kinderopvang kan combineren met eigen kinderen? nou gewoon je eigen kinderen naar de kinderopvang of bso. Heel leuk en goed voor je eigen kinderen en ook nog eens heel plezierig voor jezelf.

    Mocht het niet om eigen kinderen gaan maar om gastkinderen…..? Tja, dan bij ‘gastouderschap’ en kinderdagopvang de krenten uit de pap halen…..’t is een idee.

    Hoe zou het zijn voor de kinderen in de groep die jou alleen in de ochtend zien? nog meer gezichten op de groep? zullen we gewoon eens vanuit de kinderen gaan redeneren?

  2. Lees alle reacties
  3. Ik wil werken in de kinderopvang maar dan wel met flexibele werktijden.
    Dus tijden die te combineren zijn met schoolkinderen. Dan krijgt u een gemotiveerde HBO -SPH-er die elke groep kan en wil draaien.
    Vanaf volgend schooljaar ook nog gediplomeerd als kinderyogadocente en met meer dan 20 jaar ervaring in de kinderopvang inzetbaar op alle groepen.
    Meer info danielle_noorda@hotmail.com

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.