Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Alleen pedagogische opleiding bemiddelingsmedewerker van belang

Bemiddelingsmedewerkers van gastouderbureaus worden voortaan niet meer getoetst op hun opleidingsniveau. De GGD heeft zich, op advies van het ministerie en branchepartijen, voorgenomen alleen te letten of de medewerker voldoet aan de pedagogische opleidingseis.
Alleen pedagogische opleiding bemiddelingsmedewerker van belang
Foto: ANP Photo

Dit meldt KennisNetwerk GastouderOpvang (KNGO). Voor veel bemiddelingsmedewerkers betekent dit dat ze gewoon kunnen starten met de branche-erkende bijscholing ‘pedagogische component’, ook als zij lager geschoold zijn dan op mbo 3-niveau.

Fulltime naar school

Volgens Cynthia van Mulekom, die met KNGO één van de zeven aanbieders is van pedagogische bijscholing voor bemiddelingsmedewerkers, liepen veel bemiddelingsmedewerkers op de nieuwe scholingseisen vast. Aangezien mbo 3-niveau-opleidingen niet meer in een verkort traject worden aangeboden, moesten de bemiddelingsmedewerkers fulltime de schoolbanken in. Dat zagen ze niet zitten. Maar het leek lange tijd de enige mogelijkheid om aan de verplichte pedagogische scholing te voldoen.

GGD Kennisnet

Aan dit probleem lijkt nu een einde te zijn gekomen. De GGD heeft, op advies van de branchepartijen en het ministerie de volgende tekst op het GGD Kennisnet (alinea 3.2) geformuleerd: Welke opleidingen voldoen voor de bemiddelingsmedewerker van een gastouderbureau?/ Moet de toezichthouder de deskundigheid van de bemiddelingsmedewerker beoordelen?

Het ministerie van SZW en de branchepartijen hebben afgesproken dat er niet getoetst wordt op het opleidingsniveau van bemiddelingsmedewerkers. Dit is de verantwoordelijkheid van de houder. Maakt sinds 2012 geen onderdeel meer uit van de itemlijst van een gastouderbureau.

Naar je eigen GGD

De KNGO adviseert gastoudersbureaus om contact op te nemen met hun eigen GGD, de tekst voor te leggen en hen te vragen of zij het advies van de branchepartijen en het ministerie, opvolgen. Van Mulekom: ‘Het is lastig om houvast te vinden aan een gedoogregels als deze. De wet schrijft namelijk nog steeds anders voor. Ben je bang voor een boete, leg de tekst van GGD Kennisnet dan voor aan je eigen GGD. Zo weet je zeker of je risico loopt op een boete.’

2 REACTIES

  1. Beste ‘MijnGastouderopvang’,
    Het bericht is aangevuld met een letterlijke tekst uit het GGD Kennisnet (alleen toegankelijk voor GGD-inspecteurs). Het inspecteren op alleen de pedagogische opleiding van de bemiddelingsmedewerker komt voort uit een advies van de branchepartijen (zoals de Brancheorganisatie KO) en het ministerie. Of jouw GGD de wet volgt of dit advies, is waarschijnlijk plaatsafhankelijk. Het advies van KNGO luidt dan ook: leg deze tekst voor aan je GGD en vraag waar zij op inspecteren. Succes!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.