Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Alle pm’ers krijgen recht op coaching

Geheel in lijn van (permanente) educatie krijgt de professionaliteit van pedagogisch medewerkers nog een boost. Minister Asscher en de kinderopvangbranche willen namelijk dat alle pm’ers door een hbo’er gecoacht worden in hun werk.
001 Coaching on the job.jpg
De kwaliteit van pm’ers is heel bepalend voor de kwaliteit van de dagelijkse praktijk. - Foto: Fotolia

Dit staat in het akkoord Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang dat minister Asscher (Sociale Zaken) samen met Brancheorganisatie Kinderopvang, MOgroep, BOinK, FNV en CNV is overeengekomen. De kwaliteit van de kinderopvangbranche moet omhoog. Kwaliteitseisen worden daarom aangescherpt of aangepast. De maatregelen moeten vanaf 2018 ingaan.

Kinderopvang is een vak

Eén van de vier pijlers waaruit de kwaliteitsverbetering voor de kinderopvang bestaat, draagt de titel ‘kinderopvang is een vak’. De professionaliteit van pm’ers moet serieuzer worden genomen. De kwaliteit van pm’ers is immers heel bepalend voor de kwaliteit van de dagelijkse praktijk. Daarom moeten zij door middel van ‘coaching on the job’ in hun werk worden gestimuleerd.

Pedagogisch coach

Deze “coach” moet hbo-opgeleid zijn en functioneren als een pedagogisch coach of beleidsmedewerker. Hoe een kinderopvangorganisatie deze persoon precies wil inzetten, staat hen vrij. Er wordt wel een minimum inzet van deze persoon geëist. De (branche)partijen en minister Asscher hebben daar een (tamelijk ingewikkelde) formule voor ontwikkeld die is opgenomen op pagina 11 van het akkoord.

Branchepartijen en minister Asscher stelden 21 maatregelen op die de kwaliteit in de kinderopvang moeten verbeteren. Deze zijn in vier pijlers samengevat. Lees hier meer over de andere drie pijlers en de achtergrond van dit akkoord.

3F Taaleis

Van kinderopvangeigenaren of –managers wordt verwacht dat ze een opleidingsplan maken voor hun medewerkers. Verder gaat de 3F-taaleis voor het onderdeel ‘spreken’ voor alle pedagogisch medewerkers gelden. Nu geldt deze alleen nog voor pm’ers die op VVE-groepen werken.

Vrijwilligers en stagiaires

Tot slot is er in het akkoord aandacht voor de formatieve inzet van vrijwilligers en stagiaires. Vanaf 2018 wordt dit flink teruggedrongen. De regel is dat de inzet van vrijwilligers niet ten koste mag gaan van de inzet van professionals. In de cao-afspraken wordt opgenomen dat maximaal 33 procent van de benodigde pm’ers mag bestaan uit stagiaires.

Download hier het akkoord Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang

2 REACTIES

  1. Vraag over de verplichting HBO-Coaches.
    Nog afgezien van de wat ingewikkelde formule.Wat betekent dit voor al die gemeenten waar, in het peuterspeelzaalwerk, gekozen is voor een combinatie van een MBO'er en een HBO'er op elke groep. Moet daar dan nog een HBO coach bovenop?
    Iemand met een HBO-diploma is daarmee nog geen coach. Coaching is volgens de branche zelf toch een bijzondere vaardigheid waar je voor doorgeleerd moet hebben?

  2. Lees alle reacties
  3. Allemaal leuk en aardig maar de branche wordt weer onnodig op kosten gejaagd. Taaltoetsje ad 250 pp. ongeacht je wel of niet VVE erkend bent. Mensen: wassen neus verhaal. Niet meer dan dat. Zet de subsidiekraan maar weer open Den Haag… #lachterje!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.