Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zwart-wit fotografie

Laat de oudste kinderen aan de slag gaan met fotografie. En nu eens niet met kleur, maar juist met zwart-wit foto’s. Zorg voor een digitale camera die een stootje kan hebben. Geef de kinderen opdrachten, waarmee ze alle kanten uit kunnen. Probeer zo min mogelijk te sturen, hoewel je ter inspiratie natuurlijk wel een aantal tips kunt geven. We zetten enkele ideeën op een rij.
Zwart-wit fotografie
Foto: ANP Photo

Lesje

Begin met een lesje in digitaal fotograferen. Leg de kinderen duidelijk uit dat de camera een kostbaar en kwetsbaar apparaat is, waar je voorzichtig mee moet omgaan. De camera moet altijd aan de band om de nek van het kind hangen. Daarmee voorkom je dat de digitale camera schade oploopt bij een val op de grond. Er mag één kind tegelijkertijd fotograferen, dus de kinderen mogen ook niet vechten om de camera. Wie niet netjes met de camera omgaat, verspeelt zijn rechten.

Geef uitleg over de basiswerking: hoe zet je hem aan en uit, hoe zoom je in en wanneer gebruik je de flitser. De automatische stand is voor kinderen de beste optie.

 

Een willekeurig onderwerp

Verzin een willekeurig onderwerp, zoals ‘vies’, ‘sterk’ of ‘lief’. De kinderen kunnen elkaar in allerlei poses fotograferen, vieze, sterke en lieve dingen opzoeken. Omdat kinderen zich nog weinig aantrekken van compositie en scherpte, ontstaan juist de meest verrassende plaatjes.

 

Met achtergrond

Een bijzondere achtergrond zorgt voor bijzondere foto’s. Dat geldt zeker ook bij zwart-wit foto’s. Laat de kinderen eerst een achtergrond ontwerpen. Zorg voor grote vellen papier die ze aan de wand kunnen hangen. Strepen, cirkels en abstracte vormen in zwart-wit zorgen voor bijzondere foto-effecten. Laat de kinderen, om hen op ideeën te brengen, via internet enkele driedimensionale plaatjes zien.

 

In de spiegel

Met de spiegel kun je grappige effecten verkrijgen. Zet een grote spiegel neer en laat de kinderen experimenteren.

 

Attributen

Hoe verwerk je een attribuut in je foto? Zorg voor een flinke stapel attributen: een grote, lege fotolijst, een hoepel, een bal, een stuk speelgoed, een rol toiletpapier, zijden shawls, een stuk vitrage. Wat je ook maar kunt bedenken.

 

Expressie

Goede portretfoto’s zijn moeilijk te maken. Een van de belangrijkste aspecten daarbij is expressie. In een treffend portret heeft een gezicht een bepaalde uitdrukking. De opdracht is dan ook: fotografeer elkaar met verschillende expressies.

Welke emoties ken je allemaal? Maak foto’s van bange, blije, verdrietige, verbaasde, boze, teleurgestelde en ondeugende gezichten.

 

Resultaten

De resultaten van de fotosessies kun je op verschillende manieren verwerken. Als je veel doet met fotografie, is het verstandig om een goede kleurenprinter en fotopapier aan te schaffen. Maar de kinderen kunnen ook op de computer collages maken en de foto’s kunnen bijvoorbeeld op de website worden geplaatst, zodat ouders er naar kunnen kijken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.