Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wonen in een vogelnest (sociaal-emotionele ontwikkeling)

Geef een voorjaarsdraai aan het thema Bouwen Boeit.

2 tot 4 jaar

Hoe bouwen de dieren hun huisjes? Bestudeer een oud vogelnestje, hang een webcam in een vogelhuis, bekijk molshopen en holletjes in boomstammen. Ook de huisjes van dieren op de kinderboerderij en het hondenhok thuis in de tuin zijn een inspectie waard.

1 tot 4 jaar

Bouw samen een vogelnest van takken in de tuin. Liefst op een iets hoger plekje, zoals vogels dat zouden doen, dus bijvoorbeeld op een heuvel. Hoe doen vogels dat, hoe vlechten ze takjes in elkaar? Je kan een handje helpen door met touwtjes de takken enigszins bij elkaar te houden. Een oud zacht buitenkleed maakt het vogelnest extra knus. De kinderen kunnen spelen dat zij vogels zijn. De papa en mama vogels vliegen uit om de kuikentjes in het nest voedsel te brengen. Ook een knusse plek om de kinderen voor te lezen.

2 tot 6 jaar

Moet er iets gebouwd of geklust worden in het kindercentrum? Een nieuwe kast, een buitenbank of een boekenplank aan de muur? Betrek de peuters erbij. Kies elke keer een andere helper. De helper mag gereedschap aangeven, met potlood een kruisje op de muur zetten waar geboord moet worden en een klap met de hamer geven. Een volwassene helpen bij ‘echt’ werk geeft jonge kinderen zelfvertrouwen.

Alle leeftijden

Waar woon jij? Vraag aan ouders foto’s van de gevel van hun huis en print deze uit of laat ze op de tablet zien. Het kind dat er woont mag er over vertellen. Wat is het leukste plekje in je huis? Waar slaap je? Waar verstop je je graag?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.