Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Woestijnspelletjes

Rond het thema ‘Woestijn Wereld’ kan je tal van leuke spelletjes bedenken. Enkele op een rij:
Woestijnspelletjes
Foto: ANP Photo

Waar is de ratelslang?
(2 tot 6 jaar)

Zorg voor een muziekinstrument dat het geluid van een ratelslang maakt. Denk aan een ratel of een sambabal. Eén kind wordt geblinddoekt en een ander kind krijgt de ratel. Het geblinddoekte kind moet proberen de ratelslang te vinden. De ratelslang mag elke keer maar vijf stappen zetten en dan moet hij weer ratelen.

 

Bewegingsspel: het is koud in de woestijn
(2 tot 4 jaar)

Belangrijk bij dit spel is dat je de kinderen zoveel mogelijk aan het bewegen krijgt. Ga allemaal in een kring staan. De pedagogisch medewerker vertelt dat we in de woestijn zijn waar het heel warm is. Je zweet, waait jezelf koele lucht toe met een denkbeeldige waaier. Je gaat puffend op de grond liggen. De kinderen moeten dit mee uitbeelden. Ze puffen en zweten en nemen slokjes water. Maar dan wordt het avond en wordt het heel koud in de woestijn. Spring op en neer, ren rondjes en beweeg wild met je armen om warm te worden. Vervolgens is het tijd voor een heftige zandstorm. Probeer met zijn allen zo overdreven mogelijk tegen de harde wind en het fijne zand in te lopen. Wissel hitte, koude en wind steeds sneller af.

 

Ik ga naar de woestijn en ik neem mee…
(6 tot 8 jaar)

Ga eerst met de kinderen nadenken. Wat heb je allemaal nodig in de woestijn? Het is er heel heet, maar ’s nachts kan het er erg koud zijn. Er is geen water en geen eten. Het is heel stoffig. Er leven weinig planten en dieren. Wat heb je dan allemaal wel niet nodig?

Leg dan het spel uit: Ik ga naar de woestijn en ik neem mee… Het eerste kind zegt de regel op en neemt een fles water mee. Het tweede kind zegt het regeltje op, neemt natuurlijk de fles water mee, plus bijvoorbeeld een parasol tegen de zon. Het derde kind neemt het water en de parasol mee, maar mag ook zelf iets nieuws toevoegen.

Als een kind in verwarring raakt en bijvoorbeeld niet meer weet wat het eerste kind meenam, dan mag het eerste kind een beetje helpen. Het doet dan bijvoorbeeld net of het een flesje water leegdrinkt.

Voor jonge kinderen moet je stoppen bij vier of vijf voorwerpen.

 

Hoe bouw je een piramide?
(4 tot 6 jaar)

Piramides zijn fraai om te zien, maar hoe bouw je ze? Laat de kinderen plaatjes van een piramide zien en ga dan aan de slag. Elk kind krijgt een flinke stapel houten blokken en mag gaan stapelen. Laat ze het maar ontdekken. Als het echt niet lukt, kun je een beetje helpen met tips. Elk laagje krijgt een paar steentjes minder, daardoor staat het piramidemodel.

Je kunt ook piramides bouwen van klei, dozen of ander stapelbaar materiaal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.