Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vliegtuigen maken

Ga deze maand de lucht in! Het is zomer, dus een ideale tijd om buiten bezig te zijn. Ga helemaal los met het maken van vliegmobielen. Van vliegtuigen en parachutes tot zeppelins. Het klinkt moeilijk, maar er zijn tal van simpele vliegwaardige knutsels te maken.
Vliegtuigen maken
Foto: ANP Photo

(4 tot 8 jaar) Parachutes

Parachutes kun je van allerlei materialen maken. De simpelste vorm: laat de kinderen eerst van aluminiumfolie een poppetje maken. Met aluminiumfolie kun je lekker rollen en kneden. Geef dan elk kind een plastic zakje en garen. Je knipt twee of vier gelijke draadjes, die allemaal aan het poppetje worden geknoopt. Elke draad wordt bovendien aan het zakje geplakt met een stukje plakband. Voilá, een parachutist.

 

Je kunt ook kiezen voor een mooiere parachute. Neem een rol cellofaan plastic. Knip daar een vierkant (of rond) stuk uit. Plak op elke hoek aan beide zijden een stuk tape. Dit kan bijvoorbeeld met breed plakband of tape dat wordt gebruikt bij het schilderen. Maak een gaatje in elke hoek, door alle lagen heen. Doe een touwtje door elke hoek en maak een knoopje aan een kant. Pak dan de vier touwtjes bij elkaar en knoop het poppetje er aan.

Is het mannetje te licht? Geef hem dan gewicht aan zijn voeten.

 

(2 tot 4 jaar) Helikopter

Teken op een strook papier deze eenvoudige rechthoek. Knip de doorgetrokken lijnen in en vouw op de stippellijnen. Doe als volgt:

– Vouw A naar voren

– Vouw B naar achteren

– Vouw C en D naar voren en over elkaar heen.

– Schuif aan de onderkant een paperclip over de twee bladen.

De helikopter is klaar. Je zult zien dat hij vanzelf gaat draaien als je hem laten zweven.

 

(1 tot 4 jaar) Helikoptermuts

Oké, deze vliegt niet, maar hij is wel leuk: de helikoptermuts. Je hebt een brede strook papier nodig en een aantal smalle stroken, twee splitpennetjes en een nietapparaat. Maak de brede strook op maat, zodat hij op het hoofd van het kind past en niet hem vast. Je hebt nu een ring. Niet aan de zijkant een smalle strook vast, laat deze dwars oversteken en niet hem vast aan de andere kant. Laat ook een smalle strook van voor naar achter ‘oversteken’. Maak aan de achterkant een lus met een smalle strook en niet deze vast. Maak dan aan die lus een propellor van twee stukjes papier die je met een splitpen vastzet. Maak ook zo’n propellor bovenop de muts, op het kruispunt van de twee stroken. Je hebt nu een helikoptermuts met twee motoren.

 

(2 tot 6 jaar) Zweefvliegtuig

Vouw een stuk papier dubbel en teken een eenvoudig model van een zweefvliegtuig met een grote vleugel in het midden en een kleine staartvleugel. Knip het uit (behalve natuurlijk de onderkant) en vouw de vleugels op de stippellijnen. Op de neus komt een paperclip en wellicht nog één in het midden als het vliegtuig niet stevig is. Door de grote vleugels iets breder of smaller te maken zoek je de juiste zweefbalans.

 

(2 tot 4 jaar) Zeppelin

Blaas een ballon zo vol mogelijk op, liefst met helium, maar gewoon met lucht kan ook. Neem een kartonnen bakje, denk aan het onderste stuk van een melkpak of sappak. De kinderen mogen dit bakje eerst mooi versieren. Prik gaatjes in de vier hoeken van het bakje en doe er vier touwtjes door van zo’n 20 cm lengte. Knoop ze precies even lang aan elkaar en knoop het bakje vervolgens aan de ballon. De zeppelin is klaar. Je kunt met viltstift een leuke reclameboodschap op je ballon schrijven.

 

(6 tot 8 jaar) Vlieger

Het echte werk: een heuse vlieger maken. Dit vergt goede begeleiding. Je hebt nodig: lichte dunne stokjes, vliegerpapier of dun plastic, vliegertouw, een zakmes (of zaagje), een schaar en lijm. Snijd de stokken op de juiste verhouding. De stokjes moeten 30 cm en 25 cm lang zijn (of bij een groter exemplaar 60 cm en 50 cm). De stokjes moeten elkaar kruisen op driekwart van de lengte van het langste stokje. Maak de twee stokken met touw op het kruispunt vast. Verbindt hierna alle vier punten met touw. Dit doe je door de houtje iets in te zagen op het eind, dan past er een touwtje door. Het vlak wordt beplakt met vliegerpapier of plastik. Knip het totale oppervlak van de vlieger iets groter uit het papier, zodat je de omslag kunt vastplakken. Tussen de ‘armen’ van het kortste latje (het breedte-latje) span je een touwtje strak, zodat de vlieger bol komt te staan. Ook de top en het laagste punt worden verbonden met een touw. Op eenderde hoogte van onder maak je een lusje, waaraan het vliegertouw komt. Voor het mooi kan je de vlieger nog een staart geven, een draadje met strikjes papier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.