Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verrassende Valentijn

Het is al weer bijna Valentijnsdag. Veertien februari wordt al sinds de Middeleeuwen gezien als de dag waarop je een geliefde een beetje extra aandacht geeft.
Foto: AdobeStock

Inmiddels is het een nogal commercieel feest geworden, waarbij winkels kaarten met harten, dozen chocola en bloemen verkopen. Maak met de achtplussers van deze Valentijnsdag iets origineels: doe iets liefs voor iemand uit de buurt.

Wie

Maak met de groep een lijst van mensen die wel een cadeautje verdienen. Mensen die zich inzetten voor de buurt bijvoorbeeld, zoals de wijkagent, de buurtvader of de vrijwilliger in de kringloopwinkel. Of denk aan een oudere mevrouw die weinig buiten komt, de moeder van een van de kinderen die ziek is. Maar het kan ook een pedagogisch medewerker die thuis zit met een gebroken been. Het is vast niet moeilijk om mensen te bedenken.

Geschenkdoosjes

De cadeaus die je samen gaat geven op Valentijnsdag ga je natuurlijk niet zomaar kopen. Dat is te makkelijk. Een Valentijnscadeautje wordt met liefde gemaakt. Beplak papieren doosjes met roze papier, harten of bloemetjes. Leg er dan een nieuw blaadje vloeipapier in, zodat je er met een gerust hart een eetbaar cadeautje in kunt doen.

Bonbons maken

Bonbons kun je prima zelf maken. Eerst grondig handen wassen. Kneed met elkaar hartjes en andere vormen van marsepein, prik die aan een satéstokje en doop ze in diverse soorten chocola die je smelt au-bain-marie (glazen schaal op pan warm water). Leg de natte bonbons op een stuk vetvrij papier om te drogen. Zolang ze nog nat zijn, kun je er amandelschaafsel, nootjes, witte of melkchocolade hagelslag en anders lekkers op strooien en eventueel zachtjes in duwen. Je kunt ook een paar nootjes en crackertjes zo in de chocola gooien en als cluster laten opdrogen. Handig zijn ook siliconen hartvormpjes waarin je eerst wat zoete sprinkels doet en er dan een lepel gesmolten chocola op laat lopen.
Een gezond alternatief: doe dadels zonder pit met wat amandelen en een scheutje water in een keukenmachine. Even pulseren tot een dikke, stevige dadelpasta. Neem steeds met een lepel wat pasta, kneed er een bal van en rol deze in kokosschaafsel.

Rozen in de wijk

Maak hartenkaartjes waarop de kinderen een boodschap schrijven. Bijvoorbeeld: ‘Omdat je zoveel voor ons doet’. Koop dan een flinke hoeveelheid rode rozen. Bind aan elke roos een kaartje en ga met deze mooie vracht én de doosjes bonbons op pad door de wijk. Je kunt dit plannen of gewoon al wandelend rondkijken. Wie doet er iets voor de wijk? Overal waar de kinderen een goed gevoel bij hebben, ga je binnen om een Valentijnsverrassing te geven. Van medewerkers in het ziekenhuis, het verpleeghuis, de tandarts, het politiebureau tot de biologische groentewinkel en de recyclingwinkel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.