Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vanavond op pad met Sint Maarten

Of de kinderen vanavond een droge editie van Sint Maarten beleven, zal erom spannen. Voor later op de avond wordt regen voorspeld, maar dat begint volgens Weerplaza pas om 22.00 uur. Dan zijn alle kinderen, als het goed is, al weer thuis en dromen van hun bij elkaar gezongen buit, bestaande uit drop, chocola, lolly's en chips.

De afgelopen weken is er op school en in de kinderopvang ijverig geknutseld aan lampionnen. Sint Maarten wordt niet overal in Nederland gevierd. De zuidelijke provincies en Zeeland hebben de minste traditie met het feest. In het Noorden zijn vooral de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, stukken van Overijssel en Noord-Holland fanatiek. Daar trekken vanavond duizenden kinderen van deur tot deur met hun lichtjes en liedjes. In het zuiden van het land wordt Sint Maarten soms gecombineerd met een vreugdevuur.

Bekijk het weer voor vanavond op knmi.nl

Leuke feitjes

  • Als bedelfeest was Sint-Maarten lange tijd een feest voor de armen. Rijke burgers zagen hun kinderen er liever niet aan meedoen.
  • Lange tijd was Sint-Maarten in Amsterdam niet populair, maar dit veranderde in de laatste decennia van de vorige eeuw.
  • Schutspatroon Sint-Maarten was eigenlijk helemaal niet zo’n lieve jongen. Hij was zelfs gewelddadig tegen andere culturen en geloven.
  • De religieuze relatie met het feest bestaat in Nederland eigenlijk niet meer. Maar over de ontstaansgeschiedenis van het feest zijn veel speculaties.
  • In delen van Duitsland, Oostenrijk en Zuid-Tirol kent men ook het Sint-Maarten lopen. Men gaat met lantaarns door de straten, vaak begeleid door iemand die met een rode mantel om als Romeins soldaat verkleed is en op een schimmel zit.
  • Het feest is in België, vooral in Vlaanderen, ook populair.
  • In het zuiden wordt de Sint-Maarten-viering meestal de vrijdag of zaterdag voor de 11e november gevierd om geen overlap te creëren met de start van het carnavalsseizoen (de 11e van de 11e).

    bron: Wikipedia

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.