Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thema: Slapen

Slapen is gezond. Niets lekkerder dan in een zacht bedje wegdromen als je moe bent. Voor de jongste kinderen is het middagslaapje vaste prik in de kinderopvang. Je kunt het nog plezieriger maken met leuke rituelen. Drieplussers zijn er juist trots op dat ze níet meer slapen; met hen kun je niet-slaap-spelletjes doen. Slaap lekker is een bekend VVE-thema waarbij alle ontwikkelingsgebieden aan de orde kunnen komen.
Pixabay

Het middagslaapje is een goed moment voor een ritueel. Veel groepen hebben liedjes voor slapen, eten of jassen aantrekken. Liedjes geven structuur en kinderen vinden ze leuk, omdat ze trots zijn dat ze het uit hun hoofd kennen.

Terwijl je met elkaar het slaaplied zingt, ga je eerst met de peuters de baby’s naar bed brengen. Benoem wat je doet, daar leren zowel de baby’s als peuters van. Ligt de baby goed toegedekt? Is het veilig? Ga dan de knuffels instoppen in geïmproviseerde knuffelbedden, denk aan een lege kartonnen doos met een knuffeldekentje. Dan is het tijd voor de jongere peuters om naar bed te worden gebracht.

Naar bed

Tot slot gaan de pedagogisch medewerkers en de oudere peuters ‘naar bed’. Zij hoeven natuurlijk niet echt meer te slapen, maar het is best prettig om een rustig moment te hebben. Lees voor onder een dekentje of houd een wedstrijdje wie het mooist of hardst kan snurken.

Meer activiteiten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.