Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sociaal emotioneel: samen beestjes kijken

Samen kijken naar insecten kan een mooi moment opleveren voor sociaal emotioneel leren.  
AdobeStock

Dat ene kind dat duizend doden sterft als het een spinnetje ziet. Hoe kan je deze peuter helpen? Het begint ermee dat je met de kinderen afspreekt dat je elkaar respecteert. Je lacht elkaar niet uit en plaagt ook niemand door onverwachts een lieveheersbeestje op iemands arm te zetten. Je respecteert elkaars grenzen. Dan ga je stap voor stap met de kinderen dichterbij de beestjes.

Dichterbij komen

Het bange kind mag de afstand nemen die het nodig heeft en voorzichtig stimuleer je het kind om dichterbij te komen. Eerst op een plaatje kijken en over torretjes praten. Wat doen ze en hoe nuttig zijn ze? Dan buiten op veilige afstand kijken, steeds een stapje dichterbij. En dan misschien uiteindelijk een lieveheersbeestje op de vinger houden. De andere kinderen worden ingezet. Ze laten zien dat het kriebelbeestje heel onschuldig is.

Omgaan met kwetsbaarheid

Jij bent groot, zij zijn klein. Leer kinderen omgaan met kwetsbaarheid. Een insect mag je bewonderen, maar je laat het wel met rust. Natuurlijk mag je best even een lieveheersbeestje op je vinger laten lopen, maar daarna zet je hem weer terug op een blaadje. De kinderen leren dat zij veel groter en sterker zijn dan dit kleine insect, dus dat je het niet tussen je vingers knijpt. Als een dier wegloopt, laat je het met rust. Vertaal het ook naar mensen. Een groot kind moet voorzichtig doen met een jonger kind of een baby.

Overige activiteiten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.