Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meubels beschilderen

Het klinkt leuk en het ziet er ook nog bijzonder vrolijk uit, maar natuurlijk zal niet elk kindercentrum bereid zijn om het misschien nog wel nieuwe (en vaak kostbare) meubilair te beschilderen. Maar er zijn allerlei mogelijkheden. Je kunt ook een tweedehands kastje aanschaffen bij de kringloopwinkel en dat met zijn allen beschilderen als speelgoedkast. De opties op een rij.
Meubels beschilderen
Foto: ANP Photo

Verf

Meubilair beschilderen betekent dat je eigenlijk goede lakverf moet gebruiken, die na het harden ook mooi blijft als de kinderen weer van het meubilair gebruik maken. Maak hierbij een zorgvuldige afweging. Met de oudste kinderen kun je werken met waterverdunbare verf voor binnen. Neem liever geen traditionele verf die vluchtige stoffen bevatten. Dat is niet goed voor het milieu en de gezondheid. Leg van tevoren goed uit aan de kinderen, dat verf niet goed voor je is en dus zo min mogelijk op gezichten en handen moet komen. Ventileer de ruimte goed tijdens het schilderwerk. Je kunt het meubilair wat ‘duurzamer’ maken door het zelf af te lakken met glansvernis.

 

Kleding

Zorg dat de kinderen van thuis oude verfkleren meebrengen, want schoon blijven tijdens het schilderen is geen optie. Denk ook aan sokken en schoenen (je kunt ook plastic schoenovertrekjes gebruiken) en aan handschoenen, zoals plastic keukenhandschoenen. Controleer het reinigen met lauw water na afloop goed, zodat de kinderen echt weer schoon naar huis gaan.

 

Krukjes

Het leukst is als elk kind een eigen stukje meubilair mag beschilderen. Probeer voordelig een partij houten krukjes op de kop tikken. Elk kind mag zelf weten hoe deze wordt beschilderd. Helemaal in één kleur of met een vrolijke tekening?

 

Kastje of tafel

Bedenk welk meubelstuk nog ontbreekt in het kindercentrum. Zou een nieuwe speelgoedkast welkom zijn? Of een tafel voor creatieve activiteiten? Of één superstoel, waar de jarige die dag op mag zitten? Koop vervolgens bij de kringloopwinkel het bewuste kastje of de tafel en sla aan het schilderen met zijn allen.

 

Prints

Maak van tevoren met elkaar tekeningen van het ontwerp. De kinderen kunnen van het kastje een tijdmachine maken met allerlei knoppen en digitale metertjes. Of de poten van de tafel elk in een andere dierenprint schilderen: koe, luipaard, zeebra en slang bijvoorbeeld. Of haal de natuur naar binnen en zet een vrolijk buitentafereel op de meubels met gras, bloemen en bomen. Ook leuk: houd alles zo abstract mogelijk. Het ontwerpen is onderdeel van de voorpret, sla dit niet over.

 

Verfbommen

Een spectaculaire manier van schilderen: met verfbommen. Dit is uiteraard alleen geschikt voor een grote muur (liefst buiten), huidvriendelijke verf en je laat de kinderen hierbij veiligheidsbrillen (te koop bij de bouwmarkt) of oude zonnebrillen dragen. Doe beetjes verf in plastic zakjes en laat de kinderen die zo hard mogelijk tegen een muur gooien. Een abstract patroon is gegarandeerd. Probeer eerst de zakjes en hoeveelheden zelf uit.

 

Stempelen met sponzen

Een spons is een goed alternatief voor de kwast. De kinderen kunnen de bekende vierkante goedkope keukensponsjes in allerlei vormen knippen of kies voor een losse badspons voor grilliger patronen. Even dippen in de verf en printen maar.

Met oude gymschoenen of andere schoenen met profielzolen kun je grappige voetstappen maken.

 

Sjablonen

Knip of snijd uit een oude placemat een figuur en gebruik de placemat vervolgens als sjabloon. Het gaat ook met karton.

Je vindt ook op internet sjablonen. Bijvoorbeeld op www.flevokids.net onder ‘knutselen’ en dan onder ‘sjablonen Alfabet en Cijfers’.

 

Creatief hangbord

Neem een stevige plank van tenminste een meter lang en 15 centimeter breed. Haal bij de bouwmarkt haken in diverse formaten en reuzenspijkers. De plank kan beschilderd en versierd worden en dan gaan de haken en spijkers er in. Dit is dus een klusje voor de oudere kinderen. De fraaie hakenplank kan functioneren als kapstok, gereedschapbord, om springtouwen aan te hangen, et cetera.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.