Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maak een zelfportret

Hoe zie je er eigenlijk uit? Een zelfportret maken is een spannende verkenningstocht; je ontdekt je eigen gezicht. Welke kleur haar heb ik eigenlijk, hoe zien mijn staartjes er uit en heb ik sproetjes net als dat andere jongetje? Ga aan de slag met zelfportretten. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Een kleine bloemlezing.
Maak een zelfportret
Foto: ANP Photo

(2 tot 4 jaar) Schilderen op de spiegel

De handigste manier om een portret van jezelf te maken: op de spiegel. Zet elk kind voor een spiegel en laat het met afwasbare verf, bijvoorbeeld waterverf, zichzelf tekenen. Het wordt natuurlijk niet perfect, want een kind zit niet stil en de spiegel is al snel volgeschilderd, maar het is wel leuk om te doen. Behalve verf, kun je hierbij ook viltstiften voor een whiteboard gebruiken. Dat veeg je na afloop heel gemakkelijk weg met een spons of stuk keukenpapier.

 

(2 tot 6 jaar) Zoek de details

Hoe zie ik er eigenlijk uit? Zet elk kind voor een spiegel en laat het zichzelf natekenen of schilderen. Praat er over tijdens het tekenen. Welke kleur haar heb je? Welke kleur T-shirt en broek heb je aan? Wat vind jij een mooie kleur? Wijs ook details aan: sproeten, oorbellen, sieraden, de kleur van je ogen.

 

(4 tot 6 jaar) Wat heb je aan je lijf?

Wat heb je allemaal aan je lijf? Armen, benen, handen, vingers, een hoofd, oren, haren. Probeer dat eens om te zetten in een sculptuur van klei. Het gaat er hierbij om dat kinderen naar hun eigen lichaam en dat van anderen leren kijken. Het hoeft natuurlijk geen anatomisch correcte sculptuur te worden. Een klein hoofd mag best enorme oren krijgen.

 

(4 tot 6 jaar) Collage

Je bent meer dan je uiterlijk. Je bent ook wat je leuk vindt, wat je graag eet en wat je het liefste doet. Je hobby’s bijvoorbeeld. Met behulp van een berg oude tijdschriften mogen de kinderen gaan zoeken naar dingen die bij hen horen en die ze leuk vinden. Doe mee, dan kunnen ze imiteren. Houden ze van snoep, sterren, lieve konijntjes, muziek of de kleur roze? Allemaal ingrediënten voor de collage, die op een groot stuk wit of zwart papier wordt geplakt.

 

(6 tot 8 jaar) Abstract

Laat de kinderen een paar voorbeelden van abstracte kunst zien waarbij mensen in beeld worden gebracht, bijvoorbeeld kubistische kunst. Kunnen de kinderen nu zelf een abstract zelfportret maken? Bijvoorbeeld een hoofd van blokjes of een fantasiezelfportret, waarbij je ogen op je kin zitten en je oren op je kruin.

 

(6 tot 8 jaar) Je mooiste ik op foto

Veel kindercentra beschikken tegenwoordig over een digitale camera. Dat vraagt natuurlijk om bijzondere zelfportretten. Stimuleer de kinderen tot een portret waarbij ze iets van zichzelf laten zien. Denk aan een kind dat graag zingt, dat luid zingend op de foto gaat. Of een hele donkere foto van een kind dat graag in donkere hoekjes speelt. Of een hele gekke bek van een grappenmaker. Hier moet dus van tevoren even over worden nagedacht.

 

(Alle leeftijden) Dit wil ik zijn

Je bent wie je bent. Maar wie zou je eigenlijk willen zijn? Welke ‘ik’ trekt je het meest? Het vertrekpunt voor een middagje schminken. Wil je een beroemde filmster zijn? Schmink het kind dan met dikke glamour make-up. Liever een strenge agent met een grote snor? Of een vlinder en lekker buiten rondvliegen? Schmink de kinderen in hun favoriete ‘ik’ en maak een serie digitale foto’s voor de ouders.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.