Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kijkje over de grens

Hoe is het leven van een kind in Afrika of Azië? Wat eet een jongen of meisje daar, hoe gaan kinderen naar school, dragen ze een schooluniform, hoe wonen ze, in een huis of een hutje? Hebben de kinderen speelgoed? En hoe vier je je verjaardag? Je kunt voor deze informatie kijken op websites voor landeninformatie en websites van organisaties zoals Plan Nederland en Unicef. Verdeel de kinderen in groepen, liefst verticale groepen, zodat de oudste kinderen de jongere kinderen kunnen helpen. Elke groep neemt een land. Knip of snijd de omtrek van een eenvoudige pop uit op een groot stuk karton. Hang deze ‘pop’ aan de wand. Plak er dan plaatjes op van alle dingen die je hebt ontdekt. Op het hoofd plak je foto’s van de kinderen uit het land, op armen, benen en lijf de andere plaatjes (voedsel, school, huis, speelgoed). Een paar voorbeelden.
Kijkje over de grens
Foto: ANP Photo

Engeland (Groot-Brittannië)

Britse kinderen eten fish & chips, sommigen gaan naar kostschool, ze dragen een schooluniform en betalen ze in Britse ponden in plaats van euro’s. Wat is nog meer typerend voor Groot-Brittannië?

Activiteiten:

  • Hoe zou het zijn om allemaal dezelfde kleren te dragen, waarom doen ze dat in Engeland? Spreek met de ouders af dat je het een dag uitprobeert. Dus alle kinderen dragen een donkerblauwe broek of rok (spijkerbroek mag ook) en een wit shirtje. Hoe vinden de kinderen dit?
  • Maak fish & chips. Met vissticks en frietjes lijkt het al heel wat. Doe het op de Engelse manier, serveer de maaltijd in een krant gewikkeld. Natuurlijk wel met een stuk beschermend folie of plastic er tussen, zodat de kinderen geen inkt proeven. Even goed opletten hierbij. Eerst handen wassen nadat de kranten zijn verwijderd, voor er wordt gegeten.

 

Zimbabwe

Zimbabwaanse kinderen wonen vaak in een hutje in plaats van een mooi huis, ze dragen schooluniformen, hun huisdier is vaak een geit of ander nuttig dier, dat ze ook moeten melken, ze maken drums van oude emmers en hun speelgoed bestaat uit kosteloos materiaal. Activiteiten:

  • Zet het mooie speelgoed eens aan de kant en kijk hoe je kunt improviseren. Met ronde steentjes kun je best knikkeren en van verpakkingsmateriaal kun je prima speelgoed maken.
  • Bedenk een Afrikaanse dans. Gebruik Youtube als inspiratie (vul in ‘Afrikaanse dans’ en je vindt van alles), maar ook als muzikale achtergrond. Een aantal kinderen kan tijdens de dans drummen met kosteloos materiaal: emmers, pannen, et cetera.
  • Op het Zimbabwaanse platteland eet een kind wat er lokaal wordt verbouwd. Rijst, wortels en granen bijvoorbeeld. Maak een Afrikaans gerecht van simpele ingrediënten.

 

Mexico

Stel je woont in Mexico City op straat. Hoe ziet je leven er dan uit? Ga je wel naar school? Waar haal je je eten? Hoe klinkt Mexicaanse mariachi muziek? Vinden we het mooi of juist niet? Lees je in via internet, zoek op hulpprojecten voor Mexicaanse straatkinderen.

Activiteiten:

  • Maak een lunch met Mexicaanse hapjes. Omdat de Mexicaanse keuken vrij bekend is in Nederland moet dit niet moeilijk zijn.
  • Stel je moet slapen op straat. Hoe doe je dat? Waar bedek je jezelf mee? Organiseer een eenvoudige logeerpartij: maak op de grond bedden van stukken kartonnen en plastic.

China

Deze pop wordt Chinees. Plak op het gezicht portretten van Chinese kinderen en kleed dan de pop aan met allerlei plaatsen die het leven van een Chinees kind beschrijven. Welke muziekinstrumenten gebruiken kinderen in China? Hoe moeilijk is het eten van een bakje rijst met stokjes? Leuk om uit te proberen.

  • Maak Chinese waaiers van papier. Maak een mooie tekening te maken op rood papier, vouw het papier op de ‘harmonicamanier’ en knijp onderaan het papier bij elkaar en niet het vast. Voilá, een waaier.
  • Houd een lampionnenoptocht. Sommige afhaalchinezen geven gratis kleine lampions weg. Wacht op slecht weer en een donkere namiddag en houd de optocht door het gebouw. Voor de veiligheid gebruik je waxinelampjes (op batterij) in plaats van waxinelichtjes.
  • Een Chinese hoed maak je zo: teken de omtrek van een emmer over op dun karton. Knip hem tot het midden in en schuif het papier iets over elkaar tot een hoed ontstaat. Plak er stro op, dan lijkt het net echt.

Drakenspel: de kinderen gaan in een rij staan, leggen de handen op de schouders van wie voor hen staat. De spelleider zegt wie kop en staart van de draak is. Zet Chinese muziek op en het spel kan beginnen. De kop moet proberen de staart te pakken, terwijl de staart probeert te ontwijken. De kinderen mogen elkaar niet loslaten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.