Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen middag-, maar een winterslaapje (Sociaal-emotionele ontwikkeling)

Winterslaap: veel dieren houden een winterslaap. Denk aan egels, muizen of beren. Die kruipen in een holletje en kikkers bijvoorbeeld graven zich diep in de modder in.

1 tot 4 jaar

Ze slapen maandenlang tot sneeuw en ijs smelten en de zon weer tevoorschijn komt. Praat erover met de kinderen en laat plaatjes of videobeelden zien. Doe na met elkaar, hoe krult een egeltje zich op? Maak dan voor het dagelijkse middagslaapje van de kinderen deze week een winterslaaphol. Wat goed werkt is een kleine tent die je binnen opzet en knus maakt met dekens en kussens. Kies een ruimte die je kunt verduisteren. Laat winterse geluiden horen of maak ze met elkaar (waaiende wind, kletterende regen of hagel) en kruip lekker in het holletje, terwijl je het licht heel laag draait. Rust een halfuur uit met elkaar en laat het dan voorjaar worden. Je collega draait langzaam het licht op, de zon gaat schijnen en er klinken vogelgeluiden, smeltende ijsdruppels en klaterende beekjes. Je moet dit uiteraard even voorbereiden met een paar Youtubes. Een leuke manier om een middagdutje te doen tijdens de koude wintermaanden.

0 tot 2 jaar

Wintergroeten. Kinderen doen niet liever dan zwaaien en hallo zeggen. Een sociaal-emotionele oefening, die je al met de allerjongsten kunt doen. Kinderen leren vanaf hun eerste levensjaar al gezichten herkennen. Het aardige van groet-oefeningen is dat je dit aan ouders kunt doorgeven zodat zij dit ook thuis kunnen oefenen. De uitdaging: leer kinderen het verschil tussen begroeten en gedagzeggen. Neem bewust de tijd voor een vrolijke begroeting en een even vrolijk gedagzeggen, maar gebruik andere woorden. Neem de baby op de arm en zwaai mama uit. Dag mama, tot vanmiddag, dag dag. Is het kindje verdrietig, dan wordt het afscheid van mama snel vergeten als het wordt gevolgd door een warme begroeting door de groep. Of neem het kind mee op de arm en maak een wandelingetje door het kindercentrum. Hallo allemaal, goeiemorgen. Hallo Kim, hoi Pim, hallo Joep. Of maak een wandeling buiten. Roep ‘hallo buurvrouw’ en ‘dag buurvrouw’ en bij het bezoekje aan de buurtsuper doe je hetzelfde.

Andere activiteiten:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.