Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Decembermarkt voor het goede doel (sociaal-emotionele ontwikkeling)

Eindejaarsfeesten staan vaak in het teken van wereldvrede en goed zijn voor de mensen om je heen. Richt met de kinderen buiten een decembermarkt in voor de buurt.

Alle leeftijden

De opbrengst gaat naar een goed doel, waar je met de oudste kinderen over stemt. Denk aan een recyclingproject in een derdewereldland of een buurtproject. De markt kan traditioneel in het teken staan van kerst, maar nog leuker is een multiculturele decembermarkt. Verkoop warme (fairtrade) chocolademelk, bak volkorenkoeken, maak natuurstukjes (een variant op het kerststukje), richt een stand in over recycling in de buurt, enzovoort. Is het een succes, dan kan je een paar keer per jaar zo’n buitenmarkt houden voor de buurt.

2 tot 6 jaar

Een heerlijk onderdeel van een eindejaarsmarkt: een chocoladekraam. Pure chocola is best gezond, dus neem dat als basis. Houd een buitenworkshop waarbij de kinderen zelf chocoladevormen maken. Sla een voorraad vormpjes in en zorg voor lekkere ingrediënten om in de chocola te doen. Denk aan cranberries, rozijnen of rauwe ongezouten noten. De kinderen doen een paar van die lekkernijen in hun vormpje en lepelen er dan voorzichtig gesmolten chocolade op. Een kooktrucje voor mooie glanzende chocola: je moet de chocola eerst flink warm smelten en dan terugkoelen met stukjes koude chocolade. Dat heet temperen. De papperige chocola is perfect om mee te werken. Laat de chocolade-knutsels een uurtje stollen in de koude buitenlucht. Als het niet koud genoeg is, even in de koelkast. Keer de vormen om en verkoop ze voor het goede doel.

Alle andere activiteiten binnen dit thema:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.