Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bouwen en bewegen (motorische ontwikkeling)

Zet de kinderen in beweging.

2 tot 4 jaar

Houd een race tegen de klok waarbij ze een toren moeten bouwen. De binnenvariant: hoe hoog kan je een toren van kussens bouwen? De eerste paar kussens stapelen nog netjes op elkaar, maar dan wordt het moeilijk en wil de toren maar al te graag omkukelen. Natuurlijk moeten de kinderen eerst een eind rennen om een kussen op te halen en dan heel voorzichtig het nieuwe kussen op de stapel plaatsen. De buitenvariant: doe hetzelfde met houten blokken.

2 tot 6 jaar

Menselijk kruiwagentje. Een activiteit voor binnen want de kinderen ‘lopen’ met hun handen op de vloer. Werk in drietallen. Eén kind ligt op de vloer, maak zich stijf als een plank en klaar om zich met de armen op te drukken. Het tweede kind pakt zijn voeten en tilt die op. De kruiwagen is een feit. Het derde kind plaatst iets op de kruiwagen en dan het kan vervoer beginnen. Uiteraard plaats je iets lichts op de rug van het kind, denk aan een knuffel of een kussentje. Een combinatie van tillen, planking en push-ups.

2 tot 5 jaar

Samen ben je sterker dan alleen. Kinderen gaan twee en twee bouwmaterialen van de ene plek naar de andere verplaatsen. Leer de kinderen goed tillen. Twee kinderen gaan een houten balk oprapen en verplaatsen naar een andere plek. Ze gaan elk bij een uiteinde van de balk staan, zakken diep door de knieën, tellen ‘een, twee drie’ en tillen dan tegelijkertijd met een rechte rug de balk op. Vervolgens lopen ze voorzichtig met de balk naar de bouwplek. Je kunt deze samenwerking ook oefenen met een emmer zand, een onhandig voorwerp zoals een haspel met een tuinslang, enzovoort.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.