Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteitentip: ‘vies’ koken

Ga eens lekker vies eten bereiden met de kinderen. Alles mag in deze 'Activiteit van de maand': kneden, voelen, knoeien, kledderen, roeren en spetteren. Kinderen van allerlei leeftijden kunnen hieraan meedoen, want zo moeilijk is het niet.
Activiteitentip: 'vies' koken
Foto: ANP Photo

Eerst even zorgvuldig de handen wassen met water en zeep. Dan kan het kokkerellen beginnen. Een nuttige activiteit, want jonge kinderen oefenen hiermee hun fijne motoriek en prikkelen hun zintuigen. Het is leuk om de verschillende structuren van voedsel te voelen en de geuren te ruiken. Je kunt als je durft, het resultaat van dit ‘vieze koken’ nog opeten ook.

(1 tot 3 jaar) Ontbijtkoekdrol

Een echt vies hapje, de ontbijtkoekdrol. De kinderen verkruimelen een stuk ontbijtkoek en doen er dan een beetje water bij. Ze mogen kneden tot de ontbijtkoek de meest wanstaltige vormen heeft. Wie durft, voegt nog een handje sesamzaad toe voor een écht vies drolletje.

(1 tot 3 jaar) Artistiek paproeren

Niet moeilijk en nog smakelijk ook. Zet de ingrediënten klaar: pakken yoghurt en vla (vergeet de bruine vla niet voor een lekker vies papje), hagelslag, gestampte muisjes, cacaopoeder, nootjes en stukjes fruit. Dan mogen de Picasso’s zelf aan de slag om een mooi toetje door elkaar te roeren. Een wit bord yoghurt verandert steeds van kleur als je er bruine vla, hagelslag, nootjes en cacao doorheen roert. Wie kan het meest vreemde papje tevoorschijn toveren en eet het ook nog op?


(2 tot 4 jaar) Voelen wat je eet

Kies diverse vreemd voelende gerechten en doe die in bakjes. Laat de kinderen geblinddoekt raden wat het is. Een beetje kliederen mag best tijdens dit vieze koken en eten, dus alles mag met de handen worden aangeraakt. Wees creatief. Kies niet alleen lekkere dingen zoals fijngehakte eitjes, ananas, aardbeien, jam, pindakaas, toetjes, komkommers en blokjes kaas. Zet ook zure, zoute en andere vreemde smaken neer zoals yoghurt, augurk en asperges. Doe een kind een blinddoek voor en laat het eerst ruiken en raden. Dan steekt het kind de vingers in het bakje en probeert het te voelen wat het voedsel is. Tot slot mag het een handjevol in de mond steken. Goed geraden?


(2 tot 4 jaar) Pastasalade

Kook volkorenpasta en laat deze afkoelen. Zet bakjes met ‘pasta-accessoires’ klaar, zoals blokjes ham, kaas, fijngesneden paprika, verse kruiden, stukjes tomaat, kleine zure uitjes, selderij en allerlei andere salade-ingrediënten. De kinderen mogen met een lepel uit de schaaltjes wat pakken, een dressing kiezen, maar dan het lekker met hun handen mengen. Heerlijk die glibberige pasta aan je vingers.


(4 tot 6 jaar) Pindakaas maken

Pindakaas is erg lekker, maar ziet er eigenlijk best goor uit. Maak zelf een smeuïge, dikke bruine pindakaas. Een karweitje voor de oudste kinderen. Ze mogen om te beginnen een zak pelpinda’s pellen. Vervolgens kun je samen de pinda’s roosteren in een pan voor een beetje extra smaak, maar dat is niet noodzakelijk. Doe de pinda’s dan in een hakmolen of stamp ze helemaal tot kruimel met een vijzel. Voeg olie toe. Zonnebloemolie is geschikt, maar arachide-olie (pindaolie) is lekkerder. Of probeer iets bijzonders: olijfoliepindakaas. Roer het geheel goed door elkaar tot een dikke massa ontstaat. Doe de pindakaas in een glazen pot en voilá de boterhamen kunnen worden gesmeerd.


(4 tot 6 jaar) Lekker melig

Een gek spelletje waarbij de zintuigen worden geprikkeld. Je kunt dit doen met stukjes fruit of snoepjes. Doe een aantal in een bakje water. Zonder hun handen te gebruiken moeten de kinderen het fruit uit het water vissen. Dan doe je stukjes in een bak met (volkoren)meel. Dat is nog eens andere koek. Het voelt ineens heel gek aan je mond en de rest van je gezicht. Een stoffige vispartij.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.