Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteitentip: hoge en lage tonen

Kinderen kennen het onderscheid tussen hoge en lage tonen al vrij jong. Ze herkennen de zware stem van hun vader, de donkere blaf van de hond, het piepen van de magnetron en hoge kinderstemmen van hun vriendjes. Je kunt kinderen met allerlei activiteiten helpen dit onderscheid nog beter te leren maken. Enkele tips met hoge en lage activiteiten.
Activiteitentip: hoge en lage tonen
Foto: ANP Photo

Annie M.G. Schmidt

Lees het gedichtje Hoog of laag van Annie M.G. Schmidt voor. Als er ‘hoog’ wordt gelezen, sla je op een xylofoon een hoge toon aan en bij ‘laag’ een lage. Je kunt ook een keyboard of de combinatie van een zware trommel en triangel nemen. Als je het duidelijk hebt voorgedaan, kunnen de kinderen het overnemen. Geef de kinderen wel een gemakkelijk instrument. Bij een elektronische piano bijvoorbeeld zitten alle hoge noten helemaal aan één kant en alle lage aan de andere kant, dat is prettig duidelijk.

Bewegen
Een eenvoudig, maar beweeglijk spelletje. Kies een instrument, denk aan een elektronische piano of gitaar en spreek met de kinderen het volgende af. Als je een hoge toon aanslaat, springen ze in de lucht. Bij een hele lage toon gaan de kinderen zitten en als je een middentoon snel achter elkaar aanslaat, gaan de kinderen hollen.

Variant
Een variant hier op. Dans met elkaar op een leuk kinderliedje. Bij de hoge tonen dans je allemaal rechtop, bij de middentonen buig je een beetje door de knieën en bij hele lage tonen dans je zo dicht mogelijk bij de grond. Pedagogisch medewerkers dansen uiteraard mee en geven het voorbeeld.

Echt hoog en echt laag
Leg een donkerkleurige mat (donkerblauw of donkerbruin bijvoorbeeld) op de grond en op een tafel een licht gekleurd kleed (geel of wit). Geef de kinderen dan een aantal voorwerpen en instrumenten, die een hoog of laag geluid maken. Laat ze goed luisteren. Alles met een laag geluid gaat op de lage, blauwe mat en alles met een hoog geluid mag op de tafel. De donkere trommel hoort dus op de vloer en de triangel en fluit krijgen een hoog plekje. Je kunt dit nog iets ingewikkelder maken door een kast of rek neer te zetten met diverse vakken (niveaus). Dan kunnen de kinderen onderscheid maken tussen hoge, lage en middentonen.

Klanken limbo
Hang een limbokoord op tussen twee stoelen en speel allerlei klanken. Eerst hoge klanken, dan dansen de kinderen naar het limbokoord toe. Vervolgens steeds lagere klanken, waarbij de kinderen zo diep mogelijk achterover buigen en onder het koord door dansen. Hoe lager hoe leuker natuurlijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.