Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de Maand: Spelen met emoties

Soms ben je blij, boos of verdrietig. Dat hoef je niet weg te stoppen. Je mag emoties best laten zien, zo lang je anderen geen pijn doet met woorden of met je handen of voeten. Leer kinderen op een speelse manier om zich te uiten.
activiteit-van-de-week-AdobeStock.jpg
Foto: AdobeStock

(2 tot 4 jaar) Kijken naar je gezicht

Je gezicht laat vaak zien wat je denkt. Doe het voor. Maak een boos, blij, verdrietig en bang gezicht. Geef dan elk kind een handspiegel en oefen met elkaar. Hoe ziet boos er uit? En heel boos, waarbij je gromt? Maak vervolgens een blij gezicht. En dan een extra blij gezicht waarbij je allemaal hardop lacht. Probeer ook een verdrietig gezicht en zet het op een nep-huilen en een bang gezicht, waarbij je er een schepje opdoet door te gillen.

(3 tot 5 jaar) Waar zit je gevoel?

Op een groot vel papier (bijvoorbeeld een stuk behang) gaat een kind liggen. Een ander kind mag met viltstift (pas op voor de kleding, je kunt dit ook zelf doen als pedagogisch medewerker) het lichaam omtrekken. Samen kijk je naar het lichaam op papier. Waar zit je gevoel? Waar voel je bijvoorbeeld boosheid? In je hoofd, in je hart of in je handen die dan willen stompen? En verdriet, voel je dat wel eens in je buik? Misschien wel in je ogen, want daar komen de tranen uit. Het kind mag met potlood aangeven waar welk gevoel zit. Foute antwoorden bestaan niet.

(Alle leeftijden) Een minuut uitleven

Wie heel boos is wil graag ergens mee gooien. Of lekker hard tegen iets aanschoppen. Bedenk een hoek waar een kind zich even mag uitleven. Bijvoorbeeld met een knuppel op een zitzak slaan. Of een rij ballen en die allemaal hard wegschoppen. Een boksbal is ook heel effectief. Benoem dat dit hoekje het afreageerhoekje is. Je mag daar alleen naar toe als je het eerst vraagt of als de pedagogisch medewerker het voorstelt. Zet een wekker voor bijvoorbeeld één minuut. Het kind mag zich flink uitleven, maar als de wekker gaat, moet het stoppen. Spreek dat van tevoren af. Het kind mag ook alleen maar met de vuist of de knuppel op de zitzak mikken, dus niet zomaar in het wilde weg slaan.

(Alle leeftijden) Een woeste dans

De groep is uitgelaten en blij? Tijd om wat energie te lozen tijdens een wilde dans. Zet een vrolijk muziekje op en dans, joel, spring en ren. De kinderen mogen hierbij zo hard gillen en zingen als ze willen. Ook hierbij zet je weer een limiet in tijd. Bijvoorbeeld één liedje lang, dat is meestal zo’n vier tot vijf minuten. Daarna ga je allemaal in een kring zitten en haal je diep adem, wel twintig keer. Een heerlijk gevoel van rust.

(Alle leeftijden) Lachen is gezond

Een hele prettige emotie is ‘vrolijk’. Zo vrolijk dat je moet lachen. Je kunt dat gevoel ook opwekken met lachtherapie. Ga met de groep in een kring zitten of staan en vertel de kinderen dat je met elkaar gaat lachen. Spoor aan om mee te doen. Begin zelf te glimlachen, vervolgens hardop te lachen en dan steeds harder. Overdrijf gerust en ga schaterend en schuddebuikend over de grond rollen. Je zult merken dat het werkt; je gaat vanzelf echt lachen. De kinderen vinden het nog erg leuk ook.

Meer activiteitentips binnen dit thema:

  • ‘Thema dit ben ik!: tips voor de aankleding’
    https://www.kinderopvangtotaal.nl/activities/thema-dit-ben-ik-tips-voor-de-aankleding/
  • ‘Wat knap van mijn hoofd’
    https://www.kinderopvangtotaal.nl/activities/wat-knap-van-mijn-hoofd/
  • ‘Bewonder je ledematen’
    https://www.kinderopvangtotaal.nl/activities/bewonder-je-ledematen/
  • ‘Tips voor thuis: zorgen voor je lijf’
    https://www.kinderopvangtotaal.nl/activities/tips-voor-thuis-zorgen-voor-je-lijf/
  • ‘Wie staat nog?’
    https://www.kinderopvangtotaal.nl/activities/wie-staat-nog/

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.