Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de Maand: Gezonde lunch!

Terwijl sommige kinderen hun boterhammetje vol smaak wegkauwen, hebben anderen veel meer moeite met eten. Ze hebben gewoon niet zo’n trek en vinden het eten al snel niet lekker. Je kunt natuurlijk toegeven en meer suiker aan het gezonde toetje toevoegen of een koek geven in plaats van een volkoren boterham, maar je kunt het ook creatief aanpakken. Maak de lunch, het fruitmomentje en de snack extra leuk. Lunchen met een thema, maak een spel van de maaltijd of eet met een liedje.
Activiteit van de Maand: Gezonde lunch!
Foto: ANP

(1 tot 4 jaar) Eten met een liedje

Op internet kun je voldoende input vinden voor ‘eetliedjes’ voor kinderen, maar je kunt ook prima zelf iets verzinnen voor je groep. Kies een bekend liedje dat lekker wegzingt en neem die melodie. Maak dan een eenvoudig rijmpje dat de kinderen na een paar keer mee kunnen zingen. Bij het woord ‘hap’ neemt iedereen lekker een hapje. Doe zelf mee, dat stimuleert. Denk niet dat je een prachtig gedicht hoeft te schrijven, hoe eenvoudiger (herhaal veel), hoe beter. Een voorbeeld:

Eten is lekker, dat is geen grap.

Een boterham is lekker en ik neem weer een hap.

(2 tot 4 jaar) Beestachtig eten

Een leuk spel: beestachtig eten. Hoe eet een muisje? Met hele kleine hapjes. Help de jonge kinderen met kleine hapjes maken, de oudere kinderen kunnen dat zelf. Dan ga je eten als een muisje. En hoe eet een grote bruine beer? Met een grote hap en flink grommend. Een vogel pikt met zijn snavel en een eekhoorn houdt het eten in zijn pootjes en knabbelt er dan aan. Elk kind mag een dier kiezen en je probeert dan allemaal zoals dat dier te eten. Binnen een mum van tijd zijn de borden leeg.

(5 tot 8 jaar) Culinaire stoelendans

Een soort van stoelendans, maar dan met bordjes eten. Maak een aantal borden met bijvoorbeeld stukjes boterham met beleg of diverse soorten fruit. Zet een muziekje aan en iedereen schuift de borden rond. Zodra de muziek stopt, neem je iets van het bord dat voor je neus staat. Dan gaat het spel weer verder. Zorg dat de bordjes makkelijk kunnen schuiven op een glad tafelkleed bijvoorbeeld. Je kunt ook auto’s met schaaltjes eten rondduwen.

(6 tot 8 jaar) Fruitige  bloemensnack

Maak met elkaar van appelschijfjes, druiven, mango en rozijnen een mooi bordje bloemen en vlinders. De oudere kinderen doen het zelf, de jonge kinderen worden verrast met deze leuke fruithap. Van een heel fraai bord kun je een foto maken, uitprinten en ophangen in de keuken. Vervolgens natuurlijk alles lekker opeten. Als je figuren zoals bloemblaadjes snijdt uit fruit en je hebt restanten over, hoef je niets weg te gooien. Doe ze in de blender en maak een gezonde smoothie.

(Alle leeftijden) Proeverij

Houd je zelf van proeverijen? Dan begrijp je ook waarom kinderen dit zo leuk vinden. Iets proeven wat je niet kent of verrassende smaken combineren is spannend. Houd allerlei experimenten met proeverijen, maar altijd met gezonde ingrediënten. Een paar voorbeelden:

  • Stapelboterham: geef elk kind een kwart boterham en zet een aantal borden met lekkere dingen neer: plakjes kaas, tomaat, kipfilet, radijs, komkommer, ananas. Wie durft een bijzonder broodje te maken, een torentje dat haast niet meer te eten is
  • Fruitsmoothie: zet bakjes fruit, gezonde yoghurt en sappen neer en laat de kinderen zelf een smoothie samenstellen. Zorg voor kleine schepjes om de hoeveelheid fruit te meten, zodat de smoothie niet te groot wordt.
  • Groentensmoothie: deze is helemaal spannend, maar kan ook behoorlijk ‘vies’ uitpakken. Toch de moeite waard om te proberen. Heerlijk in een groentensmoothie zijn spinazie, bleekselderij, munt, romeinse sla. De clue: voeg fruit toe voor een lekkere smaak. Een banaan doet altijd wonderen. Een goede verhouding is zestig procent fruit en veertig procent groenten en natuurlijk sap, melk of water naar behoefte.
  • Onbekend fruit: houd een proeverij met fruit dat de kinderen misschien niet kennen: sterfruit, liches, acaibessen en mango bijvoorbeeld. Neem allemaal kleine beetjes en beoordeel het fruit: lekker of niet?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.