Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de maand – Als ik later groot ben

Imiteren is een van de vormen waarin kinderen leren. Ze zijn vaak geïntrigeerd door de huishoudelijke taken van hun ouders, bewonderen het uniform van de postbode en de politieagent en praten graag over wat zij worden ‘als ik groot ben’. Een aantal leuke activiteiten rond dit thema.
Activiteit van de maand - Als ik later groot ben
Foto: ANP

Futura

Richt het hele kindercentrum in als één groot’toekomstdorp’ en noem dit Futura. De oudste kinderen kunnen helpen verzinnen wat hier allemaal in komt. Wat is er in de echte wereld? Een huis waar je eet, slaapt en speelt. Maar ook werk, bijvoorbeeld een kantoor, waar papa of mama elke ochtend naar toe gaat. Een kindercentrum waar de jonge kinderen gaan spelen, een school, maar ook een supermarkt, een garage, een postkantoor, een bank waar je geld haalt en misschien wel een markt met kraampjes. Gebruik alle groepsruimten, hallen en gangen voor Futura. In dit toekomstdorp mag iedereen elke dag een andere rol vervullen. Zo ben je de ene dag mama en breng je de kinderen naar school en het kindercentrum en de andere dag ben je bankier, postbode, politieagent of schooljuf.

Levende expositie

Hoe oud en hoe groot ben je als je straks naar de basisschool gaat? En naar de middelbare school? Op welke leeftijd ga je eigenlijk werken en hoe groot ben je dan? Je kunt dit duidelijk maken aan de hand van mensen, een levende tentoonstelling. Maak eerst simpele poppen op ware grootte van wit karton en hang die op een rij in een grote ruimte. Een baby, een peuter, een kind van 4 dat naar de basisschool gaat, een kind van 12 dat naar de middelbare school gaat, een jongere van 18 die verder gaat leren aan de universiteit en een jonge man of vrouw van 22 die al werkt. Tijdens de middag ‘Als je later groot bent’ zorg je dat er iemand van elke leeftijd is die voor ‘zijn’ pop gaat staan en uitlegt wat er allemaal gebeurt. Je kunt het ook uitsmeren over een week: elke middag één persoon. Natuurlijk mogen de kinderen vragen stellen en zelf voor de pop gaan staan om te kijken hoeveel ze nog moeten groeien.

Verkleedpartij

Wat word jij als je later groot bent? Laat de kinderen daarover nadenken en een tekening maken van wat ze later willen worden. Vervolgens praat je erover en houd je een verkleedpartij. Die vergt wel wat voorbereiding, want je probeert op de ideeën van de kinderen in te spelen. Een gitaar voor de muzikant, een geleende politiepet voor de politieman-in-spé en een babypop voor het kind dat ervan overtuigd is dat ‘moeder worden’ haar grote doel is. Reken op veel prinsessen onder de meisjes. Het hoeft allemaal niet zo mooi, zorg voor een flinke stapel karton, waarmee je kunt improviseren. Een gitaar van karton die het kind mooi mag versieren, is net zo prima als een echte. Tip: houd een fotoshoot als iedereen in zijn rol zit.

Beroepentest

Verdiep je met de groep in de beroepen die de kinderen hebben gekozen. Een onderzoek waarbij je mensen spreekt, plaatjes op internet zoekt en veel praat. Bij sommige beroepen kun je een uitstapje plannen. Als je het vriendelijk vraagt, mag je best een keer met een groep in het politiebureau kijken. Vraag ook aan een politieagent wat je allemaal moet kunnen en zijn om agent te worden. Rustig, aardig, dapper. Doe dan de beroepentest. Vindt het kind dat politieagent wilde worden het nog steeds leuk na dit kijkje in de keuken? Ga zo één voor één de keuzes af van de kinderen. Ontmoedig niets. Astronauten, toverprinsessen en beroemde zangers zijn ooit ergens begonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.