Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Activiteit van de maand: Kleren maken het kind

Hoe kun je je wapenen tegen de winterkou? Met kleren. Aankleden ’s morgens, jas en schoenen aandoen, ’s avonds weer uitkleden, het maakt allemaal deel uit van het dagelijks bestaan van een kind. Een onuitputtelijke bron van activiteiten.
Activiteit van de maand: Kleren maken het kind
Foto: ANP Photo

(1 tot 3 jaar) Dierenkleren

Ga eerst eens bij de dieren kijken. Wat dragen zij voor ‘kleding’? Je kunt een kijkje nemen in de dierentuin of (mits er geen kinderen zijn met allergieën) een keer een kat, konijn of hond meenemen naar het kindercentrum. Laat de kinderen het dier aaien en voelen wat voor een lekkere warme jas de dieren van nature hebben: een jas van haar of veren.

(1 tot 5 jaar) Knopen, ritsen, drukknopen, klittenband en veters

Verzamel een aantal kledingstukken en ga oefenen met knopen, ritsen en buttons. Vastmaken en losmaken. Spelen met de rits. Hoe handig kinderen hiermee zijn, hangt af van hun leeftijd. Het is goed voor de fijne motoriek en het geeft het kind een prettig gevoel van zelfstandigheid. De oudste kinderen kunnen zich zelfs al aan schoenveters wagen.

(2 tot 4 jaar) Zoek je schoen

Hierbij zijn vele varianten mogelijk. Je kunt de kinderen één eigen schoen geven en de rest op een hoop gooien. Ze gaan er nu hun tweede schoen bij zoeken. Je kunt bij oudere kinderen ook alle schoenen op een hoop gooien en hen de eigen schoenen laten zoeken. Zorg wel dat je weet van wie welke schoenen zijn. Of geef een kind de schoen van iemand anders en laat daar de ’tweelingbroer’ bij zoeken.

(2 tot 6 jaar) Kleding maken

Lange repen stof en tape. Dat is alles wat je nodig hebt om elkaar fraai aan te kleden. De kinderen mogen elkaar omwikkelen met repen stof en dat vastplakken met tape. Arm voor arm, been voor been.

(4 tot 6 jaar) Iets te warm

Laat de kinderen om beurten een hele partij truien, jassen, wanten en mutsen aantrekken. Over elkaar. Na hoeveel laagjes wordt het te warm? Het kind mag ‘stop’ roepen zodra het te warm wordt. Doe het niet te lang, houd het speels en grappig, zodat niemand het écht warm krijgt.

(2 tot 4 jaar) Wasje doen

Kinderen imiteren graag volwassenen. Doe met elkaar de was. Verzamel de vuile was in de wasmand, doe het in de wasmachine, doe er een dopje wasmiddel bij, zet de machine aan en ga later gezamenlijk kijken naar het centrifugeren. Dan wordt het tijd om de vochtige was met knijpers aan de waslijn te hangen. Hang een lange waslijn in de gang.

(Alle leeftijden) Wereldkleren-feest

Houd een feestje waarbij elk kind de kleding van een ander land draagt. Ouders, feestwinkels en fantasie moeten hierbij worden ingeschakeld. De kinderen mogen samen met hun ouders hun land kiezen. De kleding mag cliché, traditioneel of modern zijn. Houd een echte catwalk modeshow tijdens de feestmiddag. Met jonge kinderen kun je over ‘hun land’ praten, de oudere kinderen kunnen misschien zelf wat vertellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.