Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezond is lekker

Het thema Ziek en gezond is een mooi aanknopingspunt om kinderen spelenderwijs te leren dat gezond eten lekker is. Wat is er lekkerder dan een oranje minitomaatje te voelen, te ruiken en op je tong te proeven?
AdobeStock

De lunch wordt niet alleen een proeverij, maar ook een ‘voelerij’. Neem er de tijd voor en gebruik liefst biologische producten. Het middageten of snackmoment wordt zo steeds een ander proefavontuur. Een ingrediënt wordt eerst geproefd en dan ga je combineren. De eerste lunch heeft een Italiaans tintje. Bestudeer een bak gele, oranje en rode minitomaatjes, laat een klein blokje zachte romige mozzarella op je tong smelten en voel en ruik aan verse basilicumblaadjes. Snijd dan alles in dunne plakjes en combineer smaken.

Een volgende lunch wordt een Mexicaans avontuur met avocado, tomaat en korianderblad.

Of stel elke dag een andere salade samen met diverse slabladeren zoals veldsla of eikenbladsla, ongebrande, ongezouten noten, gekookte eieren en verse kruiden.

1 tot 2 jaar

Maak vijf bedjes van schoenendozen, elk met een andere kleur deken (lapje). Geef een kind vijf kleuren poppetjes om in het juiste bed te leggen. Elke pop krijgt een kleur bal om mee te spelen en een kleur beker om uit te drinken. Kan het kind een heel bed vol ‘op kleur’ krijgen?

4 tot 6 jaar

De oudste kinderen kun je onder een-op-een toezicht ook dingen laten ruiken die niet goed voor je zijn. Jodium ruikt naar dokters en gaat op een wond, maar nooit in je mond. Afwasmiddel ruikt naar schoonmaken. Prima voor een sopje om de bekers te wassen, maar níet proeven!

Andere activiteiten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.