Home Zoek

Activiteiten

Geef een zoekterm op ( 802 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
Trouwpartij

Trouwpartij

Trouwen spreekt tot de verbeelding van kinderen. Is er een pedagogisch medewerker, die gaat trouwen? Een goed moment om er activiteiten omheen te organiseren. Zorg dat je het onderwerp ‘trouwen’ open benadert. Niet alleen een man en een vrouw kunnen trouwen, ook twee mannen of twee vrouwen kunnen deze stap nemen. Enkele ideeën voor leuke activiteiten.
Een stapje verder

Een stapje verder

Kinderen hebben allerlei grote en kleine angsten. Het ene kind is bang in het donker, het andere kind is bang van honden. Help ze op speelse wijze met deze angsten om te gaan onder het mom van ‘Een stapje verder’. Let wel: het gaat om een stapje, niet om een stap. Neem de angsten van kinderen serieus. Forceer niets, maar ga op speelse wijze een klein stapje verder. Beloon de kinderen met complimentjes en bijvoorbeeld een leuke button met daarop ‘Ik ben een held’. Bij sommige activiteiten is het verstandig om eenmalig voor wat extra begeleiding te zorgen. Vraag ouders of vrijwilligers een paar uur bij te springen.
Optochten door de buurt

Optochten door de buurt

De beste manier om met de buurt van het kindercentrum in contact te komen? Maak een wandeling door de buurt en trek op een positieve manier de aandacht. Oftewel: houd regelmatig optochten. Vooral december is een ideale maand voor een feestelijke parade. Een paar ideeën.
Anders dan anders

Anders dan anders

Met blokken moet je bouwen en op een krukje hoor je te zitten, toch? Waarom eigenlijk. Kinderen gebruiken dingen vaak op onverwachte en originele manieren. Bekijk speelgoed en materialen eens helemaal anders. Een aantal voorbeelden.
Thematafel insecten

Thematafel insecten

Jonge kinderen zijn van nature vaak niet bang van insecten. Wij als volwassenen leren hen dat deze dieren ‘eng’ zijn. Probeer dat nu eens anders aan te pakken met een thematafel rond insecten. Voorwaarde hierbij is dat je oppast dat het niet wreed is voor de dieren. Leer de kinderen dat ze alleen mogen kijken en niet aankomen, geef de dieren dagelijks verse blaadjes en vocht en laat ze na een paar dagen, hooguit een week, weer vrij in de natuur. Potten en bakken waar een deksel op komt, krijgen uiteraard voldoende luchtgaatjes. Breng de kinderen respect voor de natuur en voor de dieren bij. Gebruik de insectentafel om samen naar te kijken en over te praten. Let op de bewegingen van de dieren, hoe zien ze er uit en wat eten ze? Laat de kinderen helpen bij het voeden (blaadje in de bak doen) en water geven. Je kunt bakken binnen houden, maar buiten is prettiger in verband met het risico van ‘ontsnappingen’. Enkele tips voor diverse insectenbakken.
Dans de wereld rond

Dans de wereld rond

Maak een dansje de wereld rond. Je hebt hier wel de hulp van internet bij nodig. Op Youtube vind je allerlei lessen en demonstraties van internationale dansen (vaak ook speciaal voor kinderen) en een onuitputtelijke hoeveelheid muziek uit andere landen. Het gaat er niet om dat de kinderen de dans perfect aanleren, maar vooral om plezierig te bewegen. Enkele voorbeelden.
Door een andere bril

Door een andere bril

Je bekijkt de wereld met je ogen. Maar het wordt al anders als je je ogen een beetje dichtknijpt of scheel kijkt. Je ogen zijn je natuurlijke lenzen. Het is leuk om met de kinderen te experimenteren met ‘onnatuurlijke’ lenzen. De wereld eens op een totaal andere manier te bekijken. Een aantal suggesties op een rij, maar met een beetje creatief denken, verzin je zelf nog veel meer manieren om anders te kijken.
Geuren speuren!

Geuren speuren!

Onze neus is een ingenieus zintuig. Al die verschillende luchtjes die we kunnen onderscheiden. Maar dieren kunnen soms nog beter ruiken dan mensen. Bekend is dat honden sporen kunnen volgen aan de hand van een geur. Maar wist je dat insecten veel beter kunnen ruiken dan wij? Een kever heeft bijvoorbeeld twee grote voelsprieten, waarmee hij heel goed kan ruiken. Leuke wetenswaardigheden om de kinderen te vertellen voorafgaand aan het ‘Geuren speuren’. Je kunt de neustest op allerlei manieren doen met de groep. Enkele voorbeelden.
Zuinig met water en energie

Zuinig met water en energie

Breng gezamenlijk de water- en energierekening omlaag. Houd een milieubewuste speurtocht in het kindercentrum naar verspilling van water en elektriciteit. Ook jonge kinderen kunnen meedenken en zich ervan bewust worden dat je zuinig met water en energie moet zijn. Zet een groot bord neer, met daarop de nieuwe regels. Maak er een spel van. Wie weet er wel vijf manieren te verzinnen om beter met water en elektriciteit om te gaan? Misschien zelfs wel tien? We helpen je op weg met tien tips.
Euro 2012

Euro 2012

Euro 2012, het Europese kampioenschap voetbal komt er aan. Een evenement waarbij in de regel de oranjekoorts ernstig toeslaat in ons land. Peuters hebben niets met voetbal? Dat denk je maar. Kinderen horen en zien meer dan je denkt. Papa die straks avond aan avond aan de buis gekluisterd zit, het oranje vlaggetje aan de autoantenne, alle uitingen rond het voetbalfestijn in de winkels. Laat de kinderen meegenieten van dit oer-Hollandse gevoel en houd een oranjegekleurde voetbalweek. De wedstrijden worden pas in juni gespeeld, maar je kunt alvast een aanloopje nemen.

Filter zoekresultaten