Home Zoek

Activiteiten

Geef een zoekterm op ( 673 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
Winkelbezoekjes

Winkelbezoekjes

Zelf echt gaan winkelen. Kinderen vinden het heel spannend. Je kunt het op diverse manieren aanpakken, waarbij je als uitgangspunt de beschikbare winkels in de buurt neemt. Een aantal suggesties op een rijtje.
Olympische winterspelen

Olympische winterspelen

De Olympische Winterspelen vormen een mooi moment om het sportieve evenement samen met de kinderen na te bootsen. Het is het handigst als je een grote gymzaal tot je beschikking hebt waar je alle activiteiten op één dag kunt doen, maar je kunt het in een kleinere ruimte ook verdelen over een aantal dagen.
Leuke levende letters

Leuke levende letters

Tijdens een themaweek Leuke Levende Letters is het ook aardig om eens buiten de landsgrenzen te kijken. De kinderen hoeven natuurlijk geen Chinese tekens of cyrillisch schrift te leren, maar het is wel belangrijk als ze beseffen dat de Nederlandse taal en ons alfabet niet de enige werkelijkheid is. Bovendien ogen de mysterieuze letters uit vreemde talen heel spannend voor kinderen. (einde intro)
Wandelen met een thema

Wandelen met een thema

Je kunt niet vaak genoeg wandelen met de kinderen. Je combineert buiten zijn en bewegen, dus het is lekker gezond. Wandelen wordt echter een stuk leuker als je er een thema aan verbindt. Dat betekent dat de kinderen net even meer geconcentreerd zijn. Het wordt een soort ‘spel’. Enkele ideeën voor wandelingen met een thema ter inspiratie.
Test het openbaar vervoer

Test het openbaar vervoer

Tegenwoordig springen we steeds vaker even in de auto. Voor de boodschappen, voor een bezoek aan oma in het naburige dorp, de kinderen worden met de auto naar het kindercentrum gebracht. Dat is jammer, want zo wordt autorijden een vanzelfsprekend iets voor de kinderen. Het is belangrijk om hen al jong bewust te maken van het feit dat Nederland een goed en frequent openbaarvervoersysteem heeft. Een veel milieuvriendelijker alternatief voor de auto. Het levert bovendien een groot aantal spannende uitstapjes op.
Met je neus bovenop de natuur

Met je neus bovenop de natuur

De natuur is overal om ons heen. Ook midden in de stad is wel een park of een eendenvijver te vinden. Maar er komen ook vogeltjes water drinken op het buitenplein als je wat water neerzet. Of zet een bloemenbak neer en geniet van de bezige bijen. Denk niet te snel dat kinderen te jong zijn om de natuur te observeren. Op elke leeftijd geniet en leert een kind weer anders, maar geboeid raken ze allemaal. Een aantal manieren om samen met de kinderen dieren te observeren op een rij.
Kijkje over de grens

Kijkje over de grens

Hoe is het leven van een kind in Afrika of Azië? Wat eet een jongen of meisje daar, hoe gaan kinderen naar school, dragen ze een schooluniform, hoe wonen ze, in een huis of een hutje? Hebben de kinderen speelgoed? En hoe vier je je verjaardag? Je kunt voor deze informatie kijken op websites voor landeninformatie en websites van organisaties zoals Plan Nederland en Unicef. Verdeel de kinderen in groepen, liefst verticale groepen, zodat de oudste kinderen de jongere kinderen kunnen helpen. Elke groep neemt een land. Knip of snijd de omtrek van een eenvoudige pop uit op een groot stuk karton. Hang deze ‘pop’ aan de wand. Plak er dan plaatjes op van alle dingen die je hebt ontdekt. Op het hoofd plak je foto’s van de kinderen uit het land, op armen, benen en lijf de andere plaatjes (voedsel, school, huis, speelgoed). Een paar voorbeelden.
Maak een zelfportret

Maak een zelfportret

Hoe zie je er eigenlijk uit? Een zelfportret maken is een spannende verkenningstocht; je ontdekt je eigen gezicht. Welke kleur haar heb ik eigenlijk, hoe zien mijn staartjes er uit en heb ik sproetjes net als dat andere jongetje? Ga aan de slag met zelfportretten. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Een kleine bloemlezing.
Hutten

Hutten, hokjes en huisjes

Hutten bouwen is spannend. Of het nu om een simpel hok gaat of een fraai ingericht tuinhuisje. Het betekent voor de kinderen een veilig, afgeschermd plekje waar ze zich kunnen terugtrekken om even te ontspannen, met elkaar te kletsen of om muziek te spelen of een boekje te lezen. Maar er zijn vele wegen die naar zo’n klein paradijsje leiden. Een paar ideeën voor verschillende leeftijdsgroepen.
Bijzondere post

Bijzondere post

Post hoeft niet altijd op een traditionele manier te worden verzonden. Je kunt post ook anders versturen. Ga met de oudere kinderen een experiment aan. Verstuur een leuke brief op vijf verschillende originele manieren en kijk welke brieven terugkomen. We geven vijf tips.

Filter zoekresultaten