Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Acties FNV beginnen in Noord-Holland en Flevoland

De geplande stakingen in de kinderopvang beginnen op 1 juli in Noord-Holland en Flevoland. Het is voor het eerst in 20 jaar dat er in de sector stakingen zijn gepland, maar over het aantal stakers en deelnemende organisaties is nog niets bekend. Voor ouders in cruciale beroepen wordt noodopvang geregeld.

De datum van 1 juli komt in plaats van de eerder gemelde datum van 30 juni. Op 6 en 8 juli staan stakingen gepland in Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland ten noorden van Lelystad. In de week van 13 juli wordt in de regio midden gestaakt. Daarna gaat het estafettestokje door naar de overige regio’s.

Cruciale beroepen

Op de stakingsdagen wordt voor ouders in cruciale beroepen noodopvang geregeld, meldt de FNV. Het is twintig jaar geleden dat in de kinderopvang plannen zijn voor stakingen, maar over de actiebereidheid is nog weinig bekend. ‘Stakers kunnen zich tot en met de dag van de staking inschrijven,’ aldus een woordvoerder.

Voor 1 juli wordt een overzicht van de stakingen verwacht.

Vrijdagochtend organiseerde de FNV een actiebijeenkomst in Nieuwegein. Er waren 94 aanmeldingen. Tijdens de bijeenkomst werden de aanwezigen opgeroepen om zich via een speciale website in te schrijven voor de staking.

Onderkruipersbeding

Debbie van Leiden, bestuurder FNV Kinderopvang: ‘De actiebereidheid is hoog, maar tegelijk ontvangt de FNV veel signalen van leden dat zij door hun directe werkgevers worden geïntimideerd om vooral niet te gaan staken.

Met het verlopen van het ultimatum aan de werkgevers ontstaat het recht voor alle medewerkers om te staken, aldus Van Leiden. ‘Sommige organisaties sturen berichten rond dat medewerkers zich moeten melden bij hun leidinggevende als ze willen gaan staken. Maar dat mag helemaal niet. Werkgevers proberen op deze manier onder het onderkruipersbeding uit te komen. Zo kunnen ze andere mensen inhuren om toch het werk te gaan doen. De FNV zal in dit geval contact met de organisaties opnemen en indien nodig juridische stappen zetten.’

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.