Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actiedag FNV: eerste stakingsdag wordt 30 juni

De actiebijeenkomst van de FNV voor stakingen in de kinderopvang stond in het teken van de werkdruk. Over de looneis van 5 procent werd niets gezegd. Aanwezigen en kijkers naar de livestream konden zich aanmelden voor de stakingen, waarvan de eerste op dinsdag 30 juni zal plaatsvinden.

De bijeenkomst vond plaats op een parkeerterrein nabij een horecagelegenheid tussen Utrecht en Nieuwegein. Tijdens de bijeenkomst kwamen diverse pm’ers en FNV-kaderleden aan het woord. ‘Aanvankelijk was de sfeer rondom de cao-onderhandelingen positief,’ aldus een van hen. ‘Maar later sloeg dat om. Men werd steeds bozer aan onze kant. De grote klacht was: waarom luisteren de werkgevers niet naar ons?’

Werkdruk

‘We geven al heel lang aan dat de werkdruk veel te hoog wordt,’ aldus een van de aanwezige pm’ers. ‘Er komt maar meer en bij, speelgoed schoonmaken, administratieve rompslomp. Het wordt onhoudbaar, en de werkgevers willen alleen maar praten. Het wordt nu tijd voor actie. We vinden het niet leuk om te gaan staken maar de rek is er uit.’

Ook andere sprekers lieten zich vooral uit over de werkdruk. Opvallend was dat de looneis van 5 procent, een belangrijk struikelblok voor de werkgevers, niet aan de orde kwam.

Livestream

Tijdens de bijeenkomst werden de ruim 90 aanwezigen opgeroepen om zich via een speciale website in te schrijven voor de staking. Dit gold ook voor de 145 kijkers via de livestream. Een woordvoerder van de FNV kon nog niet zeggen hoeveel inschrijvers er zijn. Dit wordt later vandaag duidelijk.

Wel werd bekend gemaakt dat de eerste stakingsdag op dinsdag 30 juni zal plaatsvinden, in plaats van de aanvankelijk geplande datum van 23 juni. Dit vanwege een goede voorbereiding en om ouders de gelegenheid te bieden voor alternatieve opvang te zorgen.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.