Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actie Check de speelplek van start

Check

VeiligheidNL (voorheen Consument en Veiligheid) begint de landelijke actie Check de Speelplek. Ouders en andere opvoeders worden opgeroepen om speelplekken in de buurt en onveilige situaties via een app te melden bij de gemeente. Het gaat niet om speeltuinen, maar juist om speelplekken in de buurt die niet zijn geborgd in wet- en regelgeving zoals trapveldjes en schoolpleinen.

De cijfers
Met de actie wil VeiligheidNL ernstig letsel tijdens buitenspelen verminderen. Jaarlijks worden er 44.000 kinderen in de leeftijd van 1 tot en met 14 jaar behandeld op de spoedeisende hulp na een ongeval tijdens het buitenspelen. Bijna 3000 kinderen worden vervolgens opgenomen in het ziekenhuis, meestal vanwege fracturen en hersenletsel. De medische kosten bedragen 36 miljoen euro.

Nederland tweede
De meeste kinderen lopen letsel op tijdens spelen op straat, de stoep het plein of het water. Vijftien procent van de kinderen die naar de spoedeisende hulp gaan, lopen het letsel op tijdens het spelen in de tuin. Nederland staat op de tweede plaats in Europa als het gaat om kinderveiligheid (een onderzoek van de European Child Safety Alliance). ‘Maar de ambitie is om de nummer 1 te worden’ aldus Marco Brugmans, directeur van VeilheidNL.

Verbeterdebuurt
De app die kan worden gedownload heet ‘Verbeterdebuurt’. De aftrap vindt plaats in stadsdeel Oost in Amsterdam waar ouders en kinderen een wijkschouw houden. Rob van Gaal, directeur van Jantje Beton is voorstander van de actie maar hoopt wel dat de verbeterpunten daadwerkelijk worden opgepakt en niet alleen gemeld. Al kunnen niet alle risico’s worden uitgesloten vindt hij: ‘In een speelonvriendelijke omgeving hebben kinderen kans op een fractuur of ernstig letsel, in een speelvriendelijke omgeving lopen kinderen slechts een stoere bult of schram op.

Lees meer op veiligheid.nl/buitenspelen

Foto: ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.