Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achterstandspeuter verdringt ‘gewone’ peuter

Achterstandspeuter verdringt ‘gewone’ peuter

Peuters uit achterstandsgezinnen verdringen de plekken voor ‘gewone’ kinderen op de peuterspeelzaal. Dat vreest het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). De gemeenten betalen liever mee aan een gesubsidieerde VVE-plek.

Kinderen met een verhoogde kans op taal- en leerachterstand krijgen op de peuterspeelzaal en in groep 1 en 2 van de basisschool extra gesubsidieerde lessen. Deze VVE-subsidies nemen toe, omdat gemeenten wettelijk verplicht zijn deze plekken aan te bieden. De plaatsen voor ‘gewone’ peuters worden zo relatief duurder, legt een woordvoerder van het NJi uit in de Volkskrant.

Subsidie

Het contact tussen kinderen met en zonder achterstand zou zo ook minder worden. Bovendien zitten achterstandspeuters vaak in een aparte groep. Jaarlijks krijgen de gemeenten met veel onderwijsachterstand 261 miljoen euro voor de VVE-programma’s. De grootste gemeenten krijgen jaarlijks nog 95 miljoen euro extra.

Wachtlijsten

Veel ouders kiezen weer voor de goedkopere peuterspeelzaal. De MOgroep waarschuwde eerder dat er weer wachtlijsten zijn voor de peuterspeelzaal met als belangrijke reden de teruglopende kinderopvangtoeslag.

Bron: de Volkskrant/ANP-Photo/ Valerie Kuypers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.