Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Abvakabo maakt werk van niet betaald vakantiegeld

Vakbond Abvakabo FNV roept pedagogisch medewerkers die nog geen vakantiegeld hebben ontvangen op om dit bij hen te melden. Pm'ers hebben volgens de cao recht op vakantiegeld. Dit geld wordt normaal gesproken in mei uitgekeerd.
Abvakabo maakt werk van niet betaald vakantiegeld
Foto: ANP Photo

Abvakabo roept ook pm’ers die te maken hebben met een uitstel van betaling of een betaling in termijnen op om dit te melden. ‘Dit is in strijd met de cao. Een dergelijke afspraak mag je werkgever niet met jou of de ondernemingsraad maken’, aldus de vakbond op haar website. Toch ontvangt Abvakabo regelmatig berichten van leden die een voorstel voor een gespreide of late uitbetaling van het vakantiegeld krijgen voorgelegd.

Rente

Vakantiegeld is niet een extra bedrag dat op je salaris komt. Werkgevers houden iedere maand een bedrag van het salaris van werknemers in om het in mei uit te betalen als vakantiegeld. Medewerkers hebben recht op dit geld. Te laat uitbetalen, betekent  dat je recht hebt op een verhoging in de vorm van een wettelijk vastgestelde rente.

Loonstrook

Of het vakantiegeld overgemaakt is, kun je zien op je loonstrook. Abvakabo vraagt kinderopvangmedewerkers om voor 30 juni te reageren als je je vakantiegeld dreigt mis te lopen of later ontvangt. De vakbond zal werkgevers hier vervolgens op aanspreken. Mail je naam, organisatienaam en lidmaatschapsnummer naar kinderopvang@abvakabo.nl en stuur ook een scan van je loonstrook. Laat weten of je vakantiegeld niet wordt uitbetaald, of het verlaat wordt uitbetaald, of in delen. Je kunt een kopie van je loonstrook ook per post naar de Abvakabo sturen.

2 REACTIES

  1. eens met YWW. Wij hebben het overigens allemaal netjes betaald in mei. Maar er zijn genoeg bedrijven, ook niet kinderopvangorganisaties die simpelweg niet de liqiditeit hebben om dit te kunnen betalen. Dan is het wel erg makkelijk scoren als Abvokabo om zo’n oproep te plaatsen. Volgens mij zijn er thema’s waar jullie meer toegevoegde waarde kunnen hebben voor jullie leden.

  2. Lees alle reacties
  3. De Abvokabo heeft makkelijk praten.
    Soms moet je afspraken maken over bijv. Het in termijnen betalen van het vakantiegeld. Het is of je baan houden en je vakantiegeld in delen, of geen baan ( ofwel bestaan van de organisatie). Ik denk dat er eens voor de eerlijke ondernemers opgekomen mag worden ook. We doen ons stinkende best, wij kleine ondernemers leveren er zelfs hun eigen salaris voor in. En dat allemaal omdat we de afgelopen 6 jaar heen en weer geslingerd worden tussen, onderwijs, zorg en welzijn en wispelturige politici. Probeer dan maar eens kwaliteit neer te zetten en het alle partijen naar de zin te maken. Steeds meer regels met steeds minder geld. Ik leef mee met de collega’s waar het mis is gegaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.