Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Aantal banen kinderopvang stijgt met 7000

Marianne Velsink
Het aantal banen in de kinderopvangbranche zal met 7000 toenemen door de investering van 290 miljoen euro in kinderopvangtoeslag. Dat voorspelt Bureau Buitenhek in opdracht van de Brancheorganisatie Kinderopvang.
Het doel van het kabinet is om de komende jaren 35.000 banen te creëren. In de kinderopvang komen er door de investering al 7000 banen bij.
Het doel van het kabinet is om de komende jaren 35.000 banen te creëren. In de kinderopvang komen er door de investering al 7000 banen bij. - Foto: ANP

De structurele investering in kinderopvangtoeslag die minister Asscher bekend maakte, leidt tot blijdschap in de branche. Ook de Brancheorganisatie Kinderopvang is verheugd. ‘Met deze nieuwe financiële impuls wordt een stap in de goede richting gezet van een gelijke verdeling van kosten voor kinderopvang voor ouders, overheid en werkgevers’.

Banengroei

De Brancheorganisatie liet eerder al weten dat een investering in kinderopvang niet alleen gunstig zou uitpakken voor ouders. Het kabinet heeft namelijk ook meteen 20 procent van de beoogde banengroei gerealiseerd. Het doel van het kabinet is om de komende jaren 35.000 banen te creëren. In de kinderopvang komen er door de investering 7000 banen bij. Daarnaast krijgt de arbeidsparticipatie buiten de branche een impuls van ruim 50.000 werkende ouders die weer gebruik gaan maken van kinderopvang.

Ouders betalen vanaf volgend jaar een stuk minder voor kinderopvang. Een verpleegkundige bijvoorbeeld die drie dagen werkt en haar kind drie dagen naar de kinderopvang brengt, gaat er 100 euro per maand op vooruit. Lees meer over de plannen van Asscher >>

Peuters

Brancheorganisatie Kinderopvang is niet alleen verheugd met de 290 miljoen euro voor de kinderopvangtoeslag, ook met het voornemen om 60 miljoen euro extra uit te trekken voor voorschoolse voorzieningen voor alle peuters. ‘Hiermee onderstreept het kabinet het belang van kinderopvang voor de ontwikkeling van ieder kind en voor de arbeidsparticipatie. Dit versterkt onze economie, voor nu en in de toekomst’,  aldus de Brancheorganisatie in een reactie.

Meevaller kinderopvang

De investering van 290 miljoen euro van het kabinet komt volledig uit de onderbesteding op de huidige kinderopvangbegroting. Minister Asscher gaf een tijd geleden al aan dat het gebruik van kinderopvang harder terugliep dan het kabinet had verwacht. De onderbesteding is in 2016 dan ook opgelopen tot 300 miljoen euro.

Hoe denk jij dat deze investering de kinderopvangbranche volgend jaar gaat veranderen? Reageer >>

1 REACTIE

  1. Ik vind het chocolaatje uit eigen doos. Eerst volop bezuinigen waardoor vele kinderopvangorganisaties moesten sluiten en dan nu weer geld terug geven. Wat als, in een utopie, iedereen zijn kinderen weer terug brengt naar de kinderopvang en de kosten wederom de pan uitrijzen? Gaat dan de geldkraan weer dicht?
    En ja…gek he dat er zoveel gastouders en zzp'ers zijn gekomen. De pm'ers die eerst gastouder opvang niets vonden zijn nu zelf gastouder geworden omdat ze toch wel in de kinderopvang willen blijven werken of gewoon niet aan het werk komen of toch wel inzien dat gastouder zijn een prachtig beroep is.
    Ik hoop dat het inderdaad zo is dat de kinderen die nu bij buren, opa/oma's zitten en niet meer op jonge leeftijd met leeftijdgenootjes kunnen optrekken weer terug komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.