Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aandacht voor kinderen van gedetineerde moeders

kinderen

Hulporganisatie Humanitas begint een programma waarin kinderen van gedetineerde moeders worden begeleid. Het project ‘Wie let er op de kleintjes?‘ gaat in alle vrouwengevangenissen in Nederland lopen. Vrijwilligers van Humanitas worden gekoppeld aan een gedetineerde moeder en haar kind(eren).

Trauma is groot
Uit onderzoek blijkt dat kinderen er zwaar onder lijden dat hun moeder in de gevangenis zit. Soms is dit trauma zelfs groter dan bij een echtscheiding of het overlijden van een ouder. Het project moet voorkomen dat kinderen hun school niet afmaken of zelf ook later in aanraking komen met justitie. De begeleiding speelt zich niet alleen af in de gevangenis, juist de thuissituatie speelt een grote rol.

Sociale omgeving
De vrijwilliger zal kind/kinderen en hun verzorgers bezoeken om hen te ondersteunen. Doel daarvan is het in stand houden van het contact tussen moeder en kind en het versterken van de sociale omgeving van het kind. ‘We willen dat het leven van het kind op orde is tot de moeder weer uit de gevangenis komt’, aldus projectleider Monique Verboven. ‘Dat het kind zonder problemen naar school kan en niet gepest wordt. En dat het iemand heeft om mee te lachen en bij uit te huilen.’

Training
Op dit moment hebben ongeveer 25 vrijwilligers een speciale training gevolgd en staan in de startblokken om aan de slag te gaan. Gedurende het 3 jaar durende project zullen in totaal 150 vrijwilligers zich gaan inzetten voor de kinderen van gedetineerde moeders.

Bron: ANP
Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.