Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aandacht voor groen is gezonder

Bij meer aandacht voor groen denk je misschien niet meteen aan gezonde kinderopvang. Toch zorgt natuur voor meer afwisseling, meer beweging en heeft het een rustgevende werking op kinderen. In het project Gezonde Kinderopvang worden daarom tips gedeeld hoe kinderopvangorganisaties en pm’ers meer met groen kunnen doen.
Gezonde-kinderopvang-natuur.jpg
Bij SKSG is een speciaal profiel opgesteld voor 'de natuurmedewerker' in de kinderopvang. - Foto: Thinkstock

Het Voedingscentrum en het RIVM Centrum Gezond Leven starten volgend jaar met gratis trainingen om coach Gezonde Kinderopvang te worden. Deze gratis trainingen beslaan twee dagen. Pedagogisch medewerkers die namens hun organisatie de training mogen volgen, gaan functioneren als coach Gezonde Kinderopvang binnen de eigen organisatie. Het idee is dat de cursisten na de training het gedachtengoed gaan delen met collega’s en gaan functioneren als vast aanspreekpunt rond de gezonde leefstijl.

Groencoaches

Meer doen met groen is één van de onderwerpen die tijdens deze training worden belicht. Er zijn al flink wat kinderopvangorganisaties die zich juist op groen vlak profileren. Kinderopvang De Lange Keizer in Delft is daar een voorbeeld van. In de organisatie helpt een speciale groencoach locaties op weg met natuurbeleving. Alle medewerkers kregen een studiedag over het onderwerp aangeboden. De Brabantse kinderopvangorganisaties Korein, Kober en Kinderstad legden samen met IVN hun visies vast op natuurbeleving. Sindsdien werken ze intensief aan diverse programma’s onder de noemer ‘Natuurtijd’. SKSG Kinderopvang stelde een profiel op van ‘de natuurmedewerker’ op de groep.

Minder ruzie

Die focus op natuur en groen is er niet voor niets. Pedagogisch medewerkers merken dat kinderen minder ruzie maken in een groene omgeving en dat ze gevarieerder en geconcentreerder spelen. Met natuurbeleving onderscheidt een organisatie of locatie zich van andere aanbieders. Hoe je dat precies aanpakt en waar je begint, wordt uitgelegd tijdens de training tot coach Gezonde Kinderopvang. Ook gaat de training dieper in op onderwerpen als voeding, beweging, gewicht, veilig gedrag en veilige omgeving.

Lees hier meer over de training of schrijf je in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.