Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Aanbod flexibele opvang slinkt’

Door de toenemende vraag naar kinderopvang neemt het aanbod van de flexibele kinderopvang af. Ook strengere wet- en regelgeving, zoals het vaste gezichtencriterium, zou hier een rol in spelen.
© Uli Deck / dpa / dpaweb / picture alliance

Dit blijkt uit een artikel in het Eindhovens Dagblad. Hierin komt onder andere Gjalt Jellesma aan het woord, de voorzitter van belangenvereniging BOinK. Jellesma noemt flexibele opvang ‘een product uit de crisistijd’. Hij merkt ook op dat het aanbod van flexibele opvang slinkt. Jellesma ziet de gastouderopvang als alternatief voor ouders die vanwege wisselende werktijden afhankelijk zijn van flexibele kinderopvang.

Ploegendiensten

Want dat ouders afhankelijk zijn van flexibele opvang blijkt uit hetzelfde artikel. Hierin vertellen Kim Keizer (Ploegendiensten in de gehandicaptensector) en Dave Groenen (bouw met lange reistijden) dat zij met hun onregelmatige roosters een paar weken van tevoren kunnen aangeven of ze voor hun twee dochters ’s middags of toch liever ’s avonds van de kinderopvang gebruik willen maken.

Vaste gezichten en stabiele groepen

Maar nu heeft hun kinderopvangorganisatie er toch voor gekozen om te stoppen met flexibele kinderopvang. Dat komt door een toenemende vraag, maar ook door nieuwe wetgeving. Dit laatste legt Jeroen Buyink uit, eigenaar van kinderopvangcentrum Klokje Rond in Veldhoven. Dit is niet de organisatie waar de ouders flexibele kinderopvang van afnemen, maar Buyink werkt wel nauw met de organisatie samen. Buyink: ‘Doel is om meer stabiliteit en vaste gezichten op de groepen te krijgen. Een kind mag nog maar één stam- en één uitwijkgroep hebben. Waar je vroeger bijvoorbeeld 100 plekken kon aanbieden, mogen dat er nog meer 50 zijn.’

Cultuuromslag

Gjalt Jellesma denkt dat de beste oplossing is dat ouders met jonge kinderen, tot aan de basisschoolleeftijd recht moeten krijgen op regelmatige werktijden. Verder zou hij graag een cultuuromslag zien in Nederland waarbij ouders van 8 tot 15 uur werken en kinderen al om 7 uur ’s ochtends naar de kinderopvang worden gebracht. In Denemarken is dit heel gebruikelijk. Jellesma: ‘Dat kan hier ook, maar dat vergt wel een ijzeren regelmaat.’

Lees het volledige artikel in het Eindhovens Dagblad

1 REACTIE

  1. 8 tot 15? dat is toch helemaal niet zoals de samenleving in elkaar zit of naar toe gaat? We gaan toch naar een tijd dat je altijd en overal werkt / bent / vrije tijd mixed? De KDV/School/BSO zijn dan toch 24/7 je kinds 2e huis? Waar je lid van bent, ongeacht je afname / aanwezigheid? Zou een voorziening moeten zijn ten alle tijden voor een mooi tarief. Ondernemer gedekt, ouder alle flexibiliteit…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.