Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Pedagogisch curriculum kinderopvang krijgt vorm

Om de pedagogische opdracht van de kinderopvang te moderniseren en verbeteren, is Stichting BKK in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken, bezig met het opzetten van een pedagogisch curriculum.
Pedagogisch curriculum.jpg
Het curriculum gaat betrkking hebben op de ontwikkelingsgerichte periode van kinderen: 0-6/7 jaar. - Foto: Fotolia

Op alle fronten wordt er gewerkt aan een beter geformuleerde pedagogische opdracht voor de kinderopvangbranche. Minister Asscher wil de kwaliteitseisen herijken en het nieuwe toezicht gaat meer draaien om pedagogische kwaliteit. Daarnaast is Bureau Kwaliteit Kinderopvang bezig met het vormgeven van een pedagogisch curriculum.

Pedagogisch kaders

Bij de invoering van Het Nieuwe Toezicht worden de vier pedagogische doelen van Riksen-Walraven in de wet opgenomen. In het Nederlands pedagogisch curriculum kan dan worden beschreven hoe die op de beste manier in praktijk gebracht kunnen worden. In het buitenland bestaan dergelijke curriculums voor het jonge kind al. In Nederland zijn de Pedagogische kaders een ondersteuning voor beroepskrachten om de pedagogische doelstelling uit de Wet Kinderopvang in de praktijk te brengen, maar een echt curriculum bestaat nog niet.

De afgelopen maanden interviewde BKK dertig professionals over hun wensen m.b.t. een pedagogisch curriculum. Hen werd gevraagd naar hoe zo’n curriculum eruit zou moeten zien, hoe het zou moeten heten, op welke leeftijdsgroep deze zich moet richten en op welke werkvelden het curriculum zich moet richten.

Ontwikkelingsgericht

De gesprekken leiden tot een aantal besluiten van het bestuur van BKK over de inhoud van het pedagogische curriculum. Allereerst is er de wens dat het curriculum betrekking gaat hebben op de ontwikkelingsgerichte periode van kinderen: 0-6/7 jaar. Het curriculum wordt afgestemd op de praktijk in de kinderopvang en richt zich daar ook volledig op. De samenwerking met het onderwijs en andere partners in de jeugdketenzijn van belang, maar die andere werkvelden zijn niet de groep tot wie het curriculum zich richt. Over het raamwerk van het curriculum zijn nog geen besluiten genomen naar aanleiding van de interviews.

De komende maanden gaat BKK in samenwerking met deskundigen en beroepskrachten aan de slag met her verder uitkristalliseren van de inhoud van het pedagogische curriculum en het schrijven van conceptteksten.

Hoe wilt u uw organisatie op pedagogisch vlak profileren? Door Het Nieuwe Toezicht komt er waarschijnlijk meer ruimte voor het maken van eigen pedagogische keuzes. BKK denkt hier graag in mee. Lees meer

Wil je meer over dit project weten? Ga dan naar stichtingbkk.nl >>

2 REACTIES

  1. Het grote nadeel van dit alles is dat de 4 pedagogische kaders opgesteld door van Riksen-Walraven niet deugen en al lang wetenschappelijk geen stand meer houden.
    Daarnaast is het zo dat als deze kaders worden op genomen in de wet dat het de grondwettelijk bepaalde vrijheid van pedagogiek ondermijnd en we dus met STAATSPEDAGOGIEK te maken krijgen. Is dat dan waar we naar toe willen? en laten we kinderen daar dan de dupe van worden?

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben heel benieuwd welke opvangbranche er bedoeld wordt.. alleen psz en kdv? of toch ook de gastouder? en voor wie gaat dat nieuwe toezicht naar de kwaliteitseisen gelden? ook voor de gastouder?
    inmiddels is de praktijkervaring dat wij als gastouders nog steeds niet worden bedoeld of gezien wanneer men het heeft over " de kinderopvangbranch" of reguliere opvang. Wij staan buiten de regululiere opvang, dus alternatieve opvang?? en daar gelden alle nieuwe regels dan niet voor? hebben onze kinderen dan geen recht op kwaliteitsopvang? op pedagogisch onderbouwd, ontwikkelingsgerichte activiteiten? er is immers een meetinstrument ontwikkeld.. als hoor of zie ik daar helemaal niets van.. misschien zit ik er naast en wordt de gastouder opvang hierin wel meegenomen… het raamwerk moet nog in elkaar gezet worden..
    we wachte weer af..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.