Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goed nieuws: maximum uurprijs stijgt met 0,94% extra voor álle vormen van kinderopvang

Het leek erop dat het dit jaar niet meer zou gebeuren, maar het kabinet heeft toch besloten om de maximum uurprijs voor 2023 met 0,94 procent éxtra te verhogen voor alle vormen van kinderopvang. ‘Kinderopvang moet toegankelijk en betaalbaar blijven’, zegt minister Karien van Gennip (SZW) in een brief aan de Tweede Kamer.
goed-nieuws-maximum-uurprijs-stijgt-met-093-extra-voor-alle-vormen-van-kinderopvang
Minister Karien van Gennip. Foto: ANP/Robin Utrecht

Het is opmerkelijk dat de minister nu toch over de brug komt met extra geld, want tijdens een Kamerdebat op donderdag 1 december leek Van Gennip voet bij stuk te houden dat het niet mogelijk was om vóór 2024 de zogenoemde ‘misrekening’ van de inflatie te compenseren en de maximum uurprijzen van 2023 bij te stellen.

57 miljoen euro extra

Van Gennip laat op dinsdag 13 december in een brief aan de Tweede Kamer weten nu toch water bij de wijn te willen doen en komt met een structurele verhoging van naar schatting 57 miljoen euro, bovenop de eerdere 225 miljoen euro voor de reguliere indexatie van de maximum uurprijzen voor 2023. Dit betekent dat ouders een hogere vergoeding krijgen voor kinderopvang via de kinderopvangtoeslag. ‘Het kabinet heeft besloten om deze extra verhoging nu aan te kondigen, en daarmee af te wijken van de reguliere systematiek, zodat ouders snel weten waar ze aan toe zijn en de uitwerking in gang gezet kan worden’, meldt de Rijksoverheid in een persbericht.

Nieuwe maximum uurprijzen

Wat betekent dit concreet voor de maximum uurprijzen in 2023? De maximum uurprijs voor de dagopvang gaat in totaal met 6,54% omhoog, naar € 9,06. Voor de buitenschoolse opvang stijgt de maximum uurprijs eveneens 6,54%, naar € 7,79. De maximum uurprijs voor de gastouderopvang stijgt met 4,29%, naar € 6,80.

Uitvoering door Toeslagen

Het ministerie van SZW bekijkt samen met de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst per wanneer deze extra verhoging voor 2023, met terugwerkende kracht, doorgevoerd kan worden. Ouders ontvangen daarna bij de eerstvolgende betaling een nabetaling over de eerder overgemaakte toeslagen in 2023. Het uitgekeerde bedrag ligt die maand eenmalig hoger dan in de maanden erna.

Reactie Van Gennip

Minister Van Gennip: ‘Ik kan me goed voorstellen dat ouders wakker liggen van flink hogere tarieven voor de kinderopvang. Kinderopvang is van essentieel belang voor ouders om werk en de zorg voor hun kind(eren) te kunnen combineren. Daarom wil ik dat de kinderopvang toegankelijk en betaalbaar blijft. Zeker nu veel sectoren personeelstekorten kennen. De extra verhoging van de maximum uurprijs gaat daarbij helpen.’

BMK

BMK-voorzitter Loes Ypma reageert op de extra verhoging: ‘De BMK is heel blij dat de minister de kinderopvangtoeslag nu naar omhoog bijstelt. Dit is heel goed nieuws voor ouders en met name de ouders met lage en middeninkomens, want álle ouders hebben recht op betaalbare en kwalitatief hoge kinderopvang.’

BK

Deze extra indexatie is ter compensatie aan ouders voor de gestegen prijzen, maar is nog niet de gevraagde verhoging van de kinderopvangtoeslag die één-op-één gebruikt zou worden voor een salarisverhoging van kinderopvangmedewerkers. BK-directeur Emmeline Bijlsma zegt daarover: ‘Deze extra indexatie is dus een compensatie voor de gestegen prijzen die toekomt aan de ouders. We zijn blij dat de minister deze stap zet. Deze compensatie van de uitzonderlijke inflatie in 2022 is helaas géén antwoord op het verzoek van de cao-partijen tot het verhogen van de kinderopvangtoeslag om medewerkers meer salaris te geven.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.