Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

80 procent Triodus-medewerkers behoudt baan

Veel pedagogisch medewerkers van de failliet verklaarde kinderopvangorganisatie Triodus (Den Haag) kunnen opgelucht ademhalen. 80 procent van de pedagogisch medewerkers behoudt zijn of haar baan na de overname van de SWKGroep. Dat zei Irene Bui, regiomanager bij de SWKGroep tegen Omroep West. Abvakabo FNV is redelijk tevreden met de aanpak van de doorstart van Triodus.
80 procent Triodus-medewerkers behoudt baan
Foto: ANP

De medewerkers van Triodus moesten allemaal opnieuw solliciteren op hun baan. Hun contracten liepen af doordat Triodus failliet werd verklaard.Achter de schermen had Triodus echter al een overnamedeal met de SWKGroep gemaakt (de zogenoemde pre-pack-constructie).

Hoofdkantoor

Dat 20 procent van de medewerkers niet meegaat naar de SWKGroep, komt niet omdat er veel locaties zijn gesloten, legt regiomanager Irene Bui uit. Volgens Bui gingen sommige medewerkers zelf liever niet mee naar de nieuwe situatie of zij pasten niet binnen de eisen van de SWKGroep en werden niet aangenomen in hun oude functie. Toch is het nog altijd niet zeker dat alle Triodus-locaties openblijven. Dat kon Bui tegen Omroep West in ieder geval niet bevestigen. De meeste klappen zijn gevallen in de bovenlaag van Triodus, omdat Triodus nu valt onder het hoofdkantoor van de SWKGroep. Daardoor kan SWK wel geld besparen want de grote organisatie heeft één hoofdkantoor voor alle werkmaatschappijen. ‘Dat is veel efficiënter’, zegt Bui.

Huurtarieven verlagen

Nog voor Triodus failliet ging, probeerde de kinderopvangorganisaties afspraken te maken met de gemeente Den Haag over lagere huurtarieven. Tevergeefs. Toch denkt SWKGroep dat ze de kinderopvanglocaties winstgevend kan krijgen, onder andere door te besparen op het hoofdkantoor.

‘Het bericht van het faillissement en de doorstart kwam als een totale verrassing voor de bond’, zegt Debbie van Leiden, vakbondsbestuurder bij Abvakabo FNV. De bond maakte zich zorgen over het lot van de pm’ers die door de pre-pack-constructie opnieuw op hun eigen baan moesten solliciteren.  Lees meer

Nieuwe contracten

Vakbond Abvakavo FNV volgde de overname van Triodus door SWKGroep de afgelopen maanden op de voet. Zij is geen voorstander van de pre-pack-constructie waarbij de overname al was bekokstoofd voordat Triodus failliet ging. In beginsel stelde de Bond veel vragen: ‘welke contracten krijgen medewerkers als ze opnieuw worden aangenomen op hun baan?’,  ‘Hoe zeker is het dat medewerkers worden aangenomen?’. Ook de politiek stelde vragen over alwéér een pre-pack-deal in de kinderopvang.

SP-Kamerlid Tjitske Siderius maakt zich zorgen over de gevolgen van de schaalvergroting voor de kinderopvangbranche. Zij stelde kritische Kamervragen over alweer een pre-pack-overname in de kinderopvang. Lees meer

Zelfde salaris

Uiteindelijk is Abvakabo FNV tevreden over de wijze waarop SWKGroep de doorstart heeft aangepakt. Dit zegt Debbie van Leiden van Abvakabo tegen Omroep West. SWKGroep heeft altijd de intentie uitgesproken om zoveel mogelijk mensen over te nemen. De medewerkers met een vast contract hebben dit bij SWKGroep kunnen behouden. Ook krijgen ze een vergelijkbaar salaris.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.