Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

8 tips over omgaan met scheiding

Een scheiding is niet alleen voor volwassenen zwaar; ook voor kinderen is dit een moeilijke periode waarin veel verandert. Vaak voelen ze zich gedwongen partij te kiezen, moeten ze gaan pendelen tussen twee huizen en worden soms geconfronteerd met nieuwe partners van hun ouders.
1AdobeStock_60155364 (1).jpg
Een scheiding is niet alleen voor volwassenen zwaar; ook voor kinderen is dit een moeilijke periode waarin veel verandert. - Foto: AdobeStock

Hoe kun je als professional kinderen helpen om te gaan met de veranderde situatie? Augeo Magazine stelde 8 tips op voor professionele opvoeders.

1. Bied veiligheid en continuïteit

Alle vanzelfsprekendheden zijn ineens verdwenen tijdens en na een scheiding. Het is een langdurig proces, dat heel stressvol kan zijn. Kinderen kunnen zich verdrietig, boos, verward en onveilig voelen. Zij hebben baat bij structuur en duidelijkheid. Nieuwe routines en gewoonten helpen kinderen hun gevoel van controle te herwinnen. Vaak kunnen kinderen zich even ontspannen op de opvang of op school, en hoeven dan even niet aan de situatie te denken. Bespreek met een kind of hij wil vertellen over zijn ervaringen met de scheiding, en zo ja, met wie en in welke vorm.

2. Help ouders ‘normaal’ tegen elkaar te doen

Wanneer ouders ruzie blijven maken, is het niet alleen moeilijk voor het kind maar ook de professional kan onbegrip, onmacht of boosheid voelen in het contact met vechtende ouders. ‘De meeste partners willen wel stoppen met ruziemaken en doen wat goed voor hun kinderen is, maar kunnen dat gewoon niet’, legt scheidingscoach Wanda Vendrig uit. Het helpt ouders als zij begrijpen hoe een rouwproces verloopt. Zo krijgen ze inzicht in hun eigen emoties en gedrag en die van hun partner. Het advies is om ouders in een zo vroeg mogelijk stadium op hulp of coaching voor zichzelf te wijzen, om hen te begeleiden bij de emotionele verwerking van de scheiding. Dan zijn ze eerder weer beschikbaar voor hun kinderen. Voorkom, ook in het belang van de kinderen, dat je ouders met onbegrip, verwijt, onmacht of ongeduld benadert.

3. Behoed kinderen voor loyaliteitsconflicten

Je kunt kinderen helpen omgaan met gevoelens van loyaliteit als ouders hen expliciet toestemming geven om van de andere ouder te houden en openlijk over hem of haar praten. Trouw aan beide ouders is voor kinderen van levensbelang en een basisvoorwaarde om zich veilig te voelen. Daarnaast is het cruciaal dat ouders stoppen zich negatief uit te laten over de andere ouder: niet alleen met woorden, maar ook non-verbaal, zoals bijvoorbeeld met oogrollen, gezichtsuitdrukkingen, zuchten of juist zwijgen, laten ouders vaak blijken wat zij écht van die ander vinden. Kinderen pikken deze signalen feilloos op. En ze raken ervan in de war. Druk ouders dus op het hart zich positief of ten minste neutraal over elkaar uit te laten.

Een vechtscheiding kan leiden tot een posttraumatische stressstoornis. Voor hulp kloppen kinderen meestal bij hun moeder aan, maar kinderen stappen hiervoor ook opvallend vaak naar een leerkracht. Lees meer

4. Geef uitleg

Na een scheiding is de situatie voor kinderen chaotisch en roept gevoelens van verdriet, verwarring, boosheid en angst op. Het is belangrijk dat kinderen zo snel mogelijk te horen krijgen wat er verder gaat gebeuren, hoe dingen geregeld gaan worden en op welke manier zij daarin betrokken worden. Ook als dingen nog niet precies duidelijk zijn of als je het zelf niet weet, is het belangrijk om kinderen dat te vertellen. Dan weten ze beter waar ze aan toe zijn.

5. Luister naar kinderen

Het is cruciaal te luisteren naar wat een kind te zeggen heeft: wat het voelt en denkt. En daar expliciet naar te vragen. Kinderen van gescheiden ouders zijn geneigd hun eigen gevoelens op de achtergrond te plaatsen, laten vaak niet zien dat ze verdrietig of boos zijn en hebben het er al helemaal niet over, omdat ze bang zijn hun ouders verder te belasten. Zij hebben expliciet erkenning nodig dat hun gevoelens en gedachten er mogen zijn, ook als die niet zo positief zijn. Pas dan kunnen ze deze toelaten en beginnen met het verwerken van de scheiding van hun ouders.

Soms zullen kinderen behoeften uiten die niet haalbaar zijn, wees daar niet bang voor maar leg uit dat niet alles oplosbaar is. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik begrijp dat het vervelend voor je is. Ik zou graag een oplossing geven, maar die heb ik even niet.’ Waak ervoor dat het kind de boodschap krijgt dat hij ergens niet over mag praten of zich maar moet aanpassen.

6. Betrek kinderen bij belangrijke beslissingen

Bij het opstellen van een ouderschapsplan zijn ouders verplicht hun kinderen van twaalf jaar en ouder te betrekken. Maar ook jongere kinderen moeten kunnen meedenken en praten over beslissingen die over hen gaan. Zij moeten immers heen en weer tussen twee huizen, moeten hun vakanties, feestdagen en andere leuke dingen verdelen, laten hun huisdier, speelgoed en vriendjes achter. Als kinderen niet betrokken worden bij de afspraken, kan dat hun gevoelens van machteloosheid en angst vergroten.

7. Schakel een belangenbehartiger in

Wanneer een scheiding met veel conflicten verloopt, heeft een kind een betrouwbare andere volwassene nodig, bij wie hij zijn verhaal kwijt kan, aan wie hij vragen kan stellen, die er voor hem is. Bij voorkeur is dat iemand dichtbij: een leerkracht, de zorgcoördinator, iemand uit de buurt of de familie.

De volgende professionals kunnen de juridische belangen van kinderen behartigen: kindbehartiger, bijzondere curator en medewerkers van de kinder- en jongerenrechtswinkel.

8. Wijs kinderen op speciale websites

Op internet is veel informatie voor kinderen te vinden die hen kan helpen om te gaan met de scheiding van hun ouders. 
– Zo geeft de website van de Raad voor Rechtsbijstand antwoord op de vele vragen die kinderen kunnen hebben, uit gesplitst naar leeftijd. Hier vind je naast informatie over bijvoorbeeld juridische en emotionele kwesties suggesties voor boeken en nuttige links.
– De website van Stichting Jonge Helden is geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar. Met verhalen en filmpjes van lotgenoten en tips. 
– De website van Villa Pinedo: daar kunnen ze allerlei tips en verhalen vinden van andere kinderen van gescheiden ouders, kunnen ze een vraag stellen op het forum of een buddy vinden die steun biedt.

Meer informatie over omgaan met scheiding? Lees hier het Augeo Magazine.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.