Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

7 tips om zonder stereotypen op te voeden

Ook al voelen we ons ruimdenkend, we denken meer in stereotypen dan we verwachten. Bijvoorbeeld over jongens en meisjes. Dat brengen we ook op kinderen over. Opzij.nl deelt tips voor opvoeders om bewuster op te voeden zonder gender-vooroordelen.
Het is helaas een feit dat er vaak beklemmende
Het is helaas een feit dat er vaak beklemmende
 1. Ken je eigen vooroordelen
  Vraag je af of je op een jongen hetzelfde zou reageren als bij een meisje doet. Bijvoorbeeld bij assertiviteit. Bestempel je een meisje toch niet eerder als arrogant of bazig?
 2. Gebruik beelden die het stereotypen tegenspreken
  Plak een foto van een vrouwelijke bouwvakker en een mannelijke verpleegkundige op de groep.
 3. Doe denkoefeningen met kinderen
  Vraag aan meiden op de groep om zich voor te stellen als politicus of ondernemer en aan jongens om zichzelf te zien als choreograaf of verpleger.
 4. Verbreed het activiteitenaanbod
  Eigenlijk gebeurt dit al in de kinderopvang, maar bied activiteiten aan die beide geslachten aanspreken (van ballet tot honkbal) en doe deze activiteiten ook met alle kinderen.
 5. Help te herkennen
  Het is helaas een feit dat er vaak beklemmende, vernederende en stereotypen van vrouwen voorbij komen: in clips, tv-series, songteksten en boeken. Help kinderen deze stereotypen te herkennen. Vraag kinderen bijvoorbeeld eens om het aantal mannelijke en vrouwelijke leiders die op tv voorbij komen te tellen. Wat valt ze op?
 6. Druk denigrerende opmerkingen de kop in
  Hoor je jongens denigrerend over meisjes praten, of andersom? Confronteer kinderen hiermee. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar het onderzoek van Harvard bleek dat opvoeders dit niet doen.
 7. Moedig leiderschap aan, juist bij de meiden
  Geef meiden de kans om te spreken voor publiek. Leer ze feedback geven en feedback ontvangen. Betrek meiden bij de besluitvorming op de groep.

Aanleiding voor deze tips is een onderzoek van Harvard onder bijna 20.000 Amerikaanse en Canadese jongeren (tussen de 11 – 18 jaar). De kinderen werden door de onderzoekers geïnterviewd over hun denkwijzen omtrent leiderschap en rolverdeling. Lees meer over dit onderzoek en de uitkomsten op Opzij.nl >>

In Zweden bestaat een kinderopvang waar kinderen sekseneutraal op worden gevoed. Meisjes worden aangemoedigd om met Lego te spelen en jongens in de poppenhoek. Lees meer over dit concept >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.