Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groot deel Estro-locaties niet door te verkopen

De curator van Estro heeft tot eind juli de mogelijkheid om oplossingen te vinden voor alle vestigingen die niet door Smallsteps worden overgenomen. Tachtig vestigingen zullen eind deze maand sluiten of zijn al gesloten. Dat is inclusief de 30 vestigingen die toch al door Estro gesloten zijn, omdat ze niet meer operationeel waren. Op deze laatste locaties was al geen opvang of personeel meer.
Groot deel Estro-locaties niet door te verkopen
Foto: ANP

In totaal gaan 130 vestigingen niet door onder de vleugels van Smallsteps. Alle operationele locaties blijven in ieder geval nog tot eind juli open. ‘Ik ga mij ervoor inzetten om zoveel mogelijk van deze vestigingen onder te brengen bij andere partijen. Dat kan bijvoorbeeld door vestigingen in een cluster bij elkaar te voegen. Sommige vestigingen zullen mogelijk als op zichzelf staande bedrijven worden verkocht of verzelfstandigd. Hoe meer werkgelegenheid er op die manier behouden wordt, hoe beter’, aldus curator Jongepier. Smallsteps heeft bij de overname de operationele kosten voor alle locaties voor de maand juli voor haar rekening genomen.

Sluiten

Het is niet haalbaar om voor alle 130 vestigingen een oplossing te vinden. Ongeveer dertig locaties zijn kantoorruimten of locaties die niet meer operationeel zijn en daarom al gesloten zijn. In deze vestigingen was al geen opvang meer en was geen personeel meer werkzaam. 49 andere locaties hebben nu te horen gekregen dat zij aan hun laatste week beginnen of zijn al gesloten. Op de website van Estro Groep is te zien dat het overgrote deel van de afgestoten locaties per 1 augustus definitief sluit. ‘We bekijken alle geïnteresseerde partijen’, verduidelijkt curator Jongepier. De 49 locaties zijn vestigingen waar volgens hem nu geen interesse voor is. Mocht die nog wel komen, dan wordt het bod alsnog bekeken, maar de bedoeling nu is vooral ‘om geen valse hoop te bieden aan ouders en werknemers’.

Overname

Andere kinderopvangorganisaties kregen beter nieuws. De overige 49 locaties zijn overgenomen door andere partijen dan Smallsteps. Tot 24 juli was bekend dat er nog eens drie locaties samenvoegden met andere Smallstepslocaties: De Kruidentuin uit Almere met BSO Liedjesland, Woelwaters uit Niewkoop met kinderopvang Posterij en ook Lawaaipapegaai Rood uit Hillegom gaat mee naar Smallsteps. Het is nog niet bekend met welke BSO de Hillegomse opvang samengaat.

Stille bewindvoerder en curator Wouter Jongepier geeft in een openbaar faillissementsverslag openheid van zaken over de Estro-overname door HIG/Smallsteps. Het is duidelijk dat Jongepier niet altijd gelukkig is geweest met de voorkeursbehandeling van HIG. Lees meer >>

Amsterdam

In de hoofdstad sluiten elf organisaties definitief. Hier zitten vier locaties van unieke kinderopvang (uk) uit Amsterdam tussen. Ook twee locaties van uk uit de omgeving van Amsterdam redden het niet. Buitenschoolse opvang De Zeppelin uit Amsterdam Oud-Zuid wordt per 1 augustus wel overgenomen: door Stichting Kinderopvang Humanitas. Een logische overname, want De Zeppelin is gevestigd in een oud schoolgebouw waar ook kinderdagverblijf De Hoogvlieger van Kinderopvang Humanitas zit.

Oudste kinderdagverblijf

Compananny neemt ook twee kinderdagverblijven in Amsterdam over. Het gaat om de vestigingen Tamara in de Helmersbuurt en Femina Muller in de Oude Pijp. Met Femina Muller (opgezet in 1872) heeft Compananny het oudste kinderdagverblijf in Nederland van de ondergang gered. Medewerkers kunnen solliciteren op hun eigen baan.

Friesland

Ook in Friesland is er goed nieuws. De Buitenschoolse opvang Villa Korredoete en de dagopvang Villa ’t Bloemenhuisje uit Nibbixwoud en Abbekerk zijn overgenomen door Stichting Kinderopvang Hoorn. Voorlopig verandert er niets op deze locaties. De openingsuren, prijzen en medewerkers zullen de komende maanden hetzelfde blijven. Ook bso Bernelän en bso Bernestate uit Leeuwarden hebben een overnamekandidaat. Daarnaast neemt Kinderwoud Kinderopvang per 1 augustus vier Friese locaties over.

Overname ouders

In Emmen heeft een wel heel bijzondere overname plaatsgevonden. Kinderopvang Huize Hopsasa is door een van de ouders overgenomen. In tegenstelling tot een andere lokale kandidaat, kreeg moeder Barbara Drenth ruim steun van de ouders voor de overnameplannen. Dat meldt RTV Drenthe. Volgens de lokale omroep kozen de ouders voor de Emmense vanwege hun ervaringen met de Estrogroep. Het streven is om de lijntjes binnen de nieuwe opvang kort te houden.

Een van de ouders heeft de kinderopvang en BSO Huize Hopsasa in Emmen overgenomen na het faillissement van de Estrogroep. Er was ook een andere, veel grotere overnamekandidaat, maar de ouders bij de Drentse kinderopvang wilden liever dat Barbara Drenth aan het roer komt. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.